Jednako kao i svake godine, Grad Vukovar zajedno s vukovarskim braniteljima, predstavnicima braniteljskih udruga, ustanovama te institucijama započeo je s organizacijom ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Sukladno tome, održana je 1. sjednica Odbora za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2021. na kojoj su utvrđene smjernice za program obilježavanja, a koje podrazumijevaju već tradicionalna događanja središnjeg programa od 17. do 20. studenoga.

Na održanoj sjednici Odbora jednoglasno je odlučeno kako će slogan obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2021. godine glasiti „Vukovar- mjesto posebnog domovinskog pijeteta“.

Za pripremu programa 18. studenoga 2021. godine pod nazivom „Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta“ imenovan je pododbor kojeg čini 7 članova.

Kolonu sjećanja predvoditi će hrvatski branitelji Vukovara te članovi obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja, a prolaziti će svojom uobičajenom trasom, od Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje će uslijediti protokol polaganja vijenaca te sveta misa.

Obzirom na okolnosti prouzročene pandemijom koronavirusa te činjenicu da je i prošlogodišnje obilježavanje organizirano u jeku pandemije, pravovremeno će se postupati sukladno epidemiološkoj situaciji te će u organizaciju biti uključene službe relevantne za donošenje epidemiološkog okvira.

Vjerujemo kako će organizacija proteći bez tehničkih i drugih možebitnih poteškoća, a sve s ciljem dostojanstvenog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.