{gallery}2016/11/18/01{/gallery} U dvorištu Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana intoniranjem himne Republike Hrvatske i minutom šutnje za sve poginule u obrani Hrvatske započeo je prigodni program povodom 25. obljetnice sloma herojske obrane grada Vukovara.

Nakon prigodnog programa u izvedbi klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj, vukovarskog branitelja Branka Čulića i Mateje Ištuk te glumca Darka Milasa, iz dvorišta bolnice krenula je ponosna Kolona sjećanja predvođena hrvatskim braniteljima Vukovara i članovima obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara.

Po procjeni organizatora mirnu i dostojanstvenu kolonu činilo je 120.000 ljudi koji su prolazili križni put ulicama Vukovara u duljini 5,5 kilometara, sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje su vijence položili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, Branko Borković – Mladi Jastreb i Marin Vidić-Bili u ime hrvatskih branitelja Vukovara te delegacija grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Molitvu je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, a svetu misu za sve ubijene i nestale hrvatske branitelje i civile na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Gradonačelnik Penava rekao je kako je prošlo četvrt stoljeća od najveće bitke u Domovinskom ratu, najvećih žrtava, najvećeg herojstva, najveće patnje. „Odajmo u zajedništvu počast onome što se u Vukovaru događalo prije 25 godina", dodao je gradonačelnik te naglasio kako su prisutne velike emocije ali i ponos na te teške jesenje dane.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je kako je 25. obljetnica od okupacije Vukovara i Dan sjećanja prigoda da se još jednom izrazi duboko poštovanje i zahvalnost hrvatskim braniteljima, svima koji su dali život za Domovinu i za slobodu moderne Hrvatske. „Da se uvijek prisjećamo njihove žrtve i da ovo jedinstvo Hrvatske koje vidimo u Vukovaru bude poticaj za djelovanje u budućnosti", zaključio je Plenković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov pozvao je na odavanje počasti stradalima u tragediji koja se ne može izbrisati. „18.studeni 1991. godine nikad nećemo i ne smijemo zaboraviti", naglasio je Petrov te istaknuo kako ljudima i gradu koji su proživjeli opsadu agresora treba ponuditi bezuvjetnu pomoć i podršku u zacjeljivanju rana koje i danas postoje u životima Vukovaraca

Predsjednica RH, predsjednik hrvatskog sabora, premijer i gradonačelnik Penava potom su položili vijence i upalili svijeće podno Spomen-obilježja Ovčara.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. završio je tradicionalnom manifestacijom pod nazivom „Svjetlosna rijeka sjećanja" prilikom koje se u Dunav pustilo 800 lampiona.