Slom obrane vukovarskog naselja Lužac 1991. godine označio je početak kraja obrane grada koji je tim činom "presječen" na dva dijela. Bio je to kraj komunikacije između Borova naselja i Vukovara, a branitelji s Trpinjske ceste nisu bili u mogućnosti svoje ranjenike dovesti do vukovarske bolnice.

Danas, 32 godine nakon, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te molitvom i svetom misom u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju iskazano je poštovanje i odana je dužna počast za 69 stradalih hrvatskih branitelja i civila, mještana Lušca.

Uz obitelji poginulih i stradalih hrvatskih branitelja i mještana naselja Lužac, podno spomen-obilježja u naselju Lužac polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća dužnu počast odala je delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Grada Vukovara Ivanom Penavom i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Vukovara Željkom Sabom.

Vijence su položili i izaslanici Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije te brojne druge delegacije.

"Nismo više imali pristup bolnici, grad je bio presječen na pola i komunikacije više nije bilo. Kad su zauzeli Lužac, to je bio početak kraja i jedan bitan dio grada je pao. Tada smo svi postali svjesni da ćemo se teško izvući iz te situacije. Ovih dana svakodnevno imamo obljetnice i obilježavanja, i na svakom tom mjestu ćete čuti da za te zločine nitko nije odgovarao. Hrvatska država je imala vremena napraviti sve što je mogla, a po tom pitanju nije napravila ništa, bez obzira na sadašnju, ali i sve protekle politike.", rekao je predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Tomislav Josić.

"Od sredine rujna obilježavamo vukovarsku tragediju i vukovarsku žrtvu koja je bila ogromnih razmjera. To ne smijemo zaboraviti, zato smo danas ovdje.", kratko je dao istaknuti gradonačelnik Penava.

Molitvu je predvodio župnik župe sv. Josipa Radnika fra Ivan Bošnjak, a progam je svojim glazbenim izvedbama upotpunila solistica Ivona Krajinović.