×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2015/11/18/01
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2015/11/18/01

{gallery}2015/11/18/01{/gallery}Mirno i dostojanstveno obilježena je 24. obljetnica stradanja Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine. Iako je 18. studeni centralni dan obilježavanja, službeni je program obilježavanja započeo već 13. Studenog, a uključivao je brojna kulturna, znanstvena i sportska događanja koja su za cilj imala odavanje počasti žrtvama Vukovara. Slične će se manifestacije u sklopu programa obilježavanja događati sve do 28. studenog.

Već tradicionalno, središnji je dio programa započeo u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice gdje se održao komemoracijski program koji je vodio glumac Darko Milas, a pjesmom su ga uveličali Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj" i Branko Čulić.

Po završetku prigodnog programa, formirana je Kolona sjećanja koju su ove godine predvodila Djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, pripadnici 204. Vukovarske brigade, vukovarski branitelji i povijesne postrojbe iza kojih su se potom Koloni priključivali ostali građani skupa s predstavnicima državnih, regionalnih i lokalnih vlasti.

Na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru prvi je vijenac položila i svijeću upalila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.
Zatim su vijence položili predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko kao i premijer Zoran Milanović zajedno s velikom većinom ministara.
Slijedio je vijenac Oružanih snaga i Ravnateljstva policije koji su položili načelnik Stožera HV-a general zbora Drago Lovrić te ravnatelj policije Vlado Dominić.
U ime 204. vukovarske brigade vijenac su položili zapovjednici Tomislav Merčep i Branko Borković te ratni Vladin povjerenik za Vukovar Marin Vidić Bili i sekretar za obranu Danijel Rehak.
Izaslanstvo Grada Vukovara na čelu s Gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom položio je vijenac skupa s braniteljskim udrugama grada Vukovara, a potom i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Božom Galić em.
U službenom dijelu vijence su još položili Grad Zagreb, predstavnici Hrvatske zajednice županija i sedam gradova prijatelja Vukovara.
U neslužbenom dijelu polaganja vijenaca, vijence je položilo HDZ-a, predstavnici Hrvatskoga generalskoga zbora, Viteškoga alkarskoga društva Sinj, Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske kao i niza udruga te rodbine ratnih stradalnika.
Molitvu kod spomen obilježaja i svetu misu za sve ubijene i nestale hrvatske branitelj i civile na Memorijlnome groblju predvodio je zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Želimir Puljić, a vjernike je pozdravio đakovačko-osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić.

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. 18. studenog završio je tradicionalnom manifestacijom pod nazivom „Svjetlosna rijeka sjećanja" prilikom koje se u Dunav puštaju svijeće u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara te manifestacijom „ I u mome gradu Vukovar svijetli" prilikom koje se u 18 sati u svim gradovima u Republike Hrvatske pale svijeće.