×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2015/11/19/01
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2015/11/19/01

{gallery}2015/11/19/01{/gallery} U Vukovaru je organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Vukovarsko-srijemske županije 16. studenog 2015. godine, a u sklopu obilježavanja na Dane sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2015., otvorena izložba dječjih radova „Djeca – naše nasljeđe".

Projekt je to koji Udruga provodi u partnerstvu s Dječjim vrtićom Vukovar 1, a koji je započet u rujnu edukativnim izletima 220 djece starijih skupina. Izlet se provodio četiri dana, te su djeca tada obišla brojna mjesta sjećanja i spomenike u Vukovaru: Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata Vukovar, Spomen dom Ovčara, spomen-obilježje mjesta masovne grobnice Ovčara, vodotoranj, muzej Domovinskog rata u vojarni, te Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti. Nakon održanih izleta, svoje dojmove o viđenom i Domovinskom ratu prenijeli su kroz stvaranje brojnih likovno-kreativnih radova, a čiji dio smo izložili na ovoj izložbi.

Izložbu su otvorili dječji zbor Vukovarsko golubići, nakon čega se nazočnima obratila dopredsjednica Udruge i voditeljica projekta, Sandra Milić. Istaknula je da nam je želja da kroz ovaj projekt educiramo najmlađe o povijesti stvaranja slobodne Republike Hrvatske, o hrabrosti i zasluzi svih hrvatskih branitelja i civila, među kojima su nerijetko i njihovi djedovi. Potrebno je istinu o Domovinskom ratu prenositi postupno na mlađe generacije, kako bi ju oni jednog dana mogli prenositi budućim generacijama, te kako se žrtva svih znanih i neznanih heroja i heroina Domovinskog rata nikada ne bi zaboravila.

Nazočnima se obratila i ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar 1, gospođa Mirjana Kulić, koja je naglasila da je nužno djecu učiti o okruženju u kojem žive – sve još kreće od osnovnih stvari u njihovoj najužoj okolini, kuća, susjedstvo, kasnije i vrtić. Kroz ovaj projekt oni uče o svome gradu, o njegovoj prošlosti i svima koju su zaslužni za bolju budućnost svih građana Republike Hrvatske.

Nakon ravnateljice Kulić, obratila se i predstavnica Grada Vukovara, gospođa Ana Živanović, koja je pohvalila ovakav projekt, pogotovo jer su njime obuhvaćeni najmlađi stanovnici herojskog grada Vukovara, s nadom da će se isti nastaviti provoditi i u budućnosti.

Prigodno obraćanje zatvorili su Vukovarsko golubići sa pjesmom Voljeni Vukovar, nakon čega su svi nazočni mogli pogledati izložene radove djece. Posebno raduje što je nazočan bio veliki broj djece i odgojiteljica,kao i njihovih obitelji, koji su obuhvaćeni ovim projektom.

Ovim putem se zahvaljujemo svima, koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovaj projekt realizira: Ministarstvo branitelja, Grad Vukovar, Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, Hrvatski dom Vukovar, te se posebno zahvaljujemo i Vukovarskim golubićima koji su svojim nastupom uveličali svečanost otvaranja ove izložbe.

Izložbu će svi zainteresirani moći vidjeti u Hrvatskom domu Vukovar do 21.11.2015.