{gallery}2016/09/06/01{/gallery} Info centar za mlade Vukovar s početkom nove školske godine, srednjoškolcima donosi novu temu na INFO točkama koje se nalaze u sve četiri vukovarske srednje škole.

U nizu tema vezanih za prevenciju nasilja o kojima Info centar za mlade Vukovar redovito informira mlade, ovaj je mjesec posvećen prevenciji elektroničkog nasilja. Želja nam je srednjoškolce informirati o ovoj vrlo ozbiljnoj i osjetljivoj temi, kako bi uvidjeli da i oni mogu biti važni sudionici u prevenciji, a zbog neznanja možda su i sami žrtve takve vrste nasilja.

S obzirom da ne dolazi do fizičkog kontakta između žrtve i počinitelja nasilja, mladi ne vide i teže razumiju štetu koju njihove riječi mogu nanijeti, stoga je važno mladima pružiti kvalitetne informacije i učiniti ih stalno dostupnima.

Tako INFO točka ICM-a Vukovar srednjoškolcima nudi Internet bonton koji sadrži kratke smjernice nepoželjnog ponašanja u internet komunikaciji, ali i savjete kako sačuvati svoju privatnost i spriječiti mogućnost da postanu žrtve elektroničkog nasilja. Osim toga, dostupne su i informacije kome se obratiti ako primijete elektorničko nasilje ili su i sami žrtve nasilja preko interneta.

Elektroničko nasilje (engl. cyberbullying) je svaka komunikacijska aktivnost putem interneta (kroz uporabu e-mailova, web stranica, blogova), videa ili mobilnih telefona koja služi kako bi se neko dijete ponizilo, zadirkivalo, prijetilo mu se ili ga se teroriziralo na neki drugi način. Uvijek je cilj povrijediti, uznemiriti ili na bilo koji drugi način naštetiti djetetu, bilo u obliku tekstualnih ili video poruka, fotografija ili poziva ili neugodnih komentara. Može ga činiti jedna osoba ili grupa djece. (Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba)

Srednjoškolcima će ova tema biti dostupna do kraja mjeseca rujna, kada na red dolazi nova tema vezana za važnost cjeloživotnog učenja.

INFO točke u srednjim školama financirane su sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih, kroz projekt Info centar za mlade Vukovar.