Kultura i obrazovanje

Osamnaesti Vukovarski filmski festival održava se od 28. kolovoza do 1. rujna, a prvi put u svojoj povijesti prikazat će baš sve oskarovske kandidate podunavskih zemalja u rashlađenim dvoranama CineStara! Uz njih na festivalu će se prikazati i novi film velikog Romana Polanskog premijerno prikazanog u Veneciji, pobjednik Berlinalea te hrvatski osvajač male Zlatne palme u Cannesu!

Najmlađi članovi KUD-a Kolo osvojili visoko 2. mjesto na Dječjoj županijskoj smotri folklora

Dana 05.07. 2024. godine u Paviljonu II Gradskog muzeja Vukovar otvorena je izložba „Kad cvatu bijeli ljiljani“ autora Miroslava Šarića, kolege iz Zavičajnog muzeja Našice. Izložba je posvećena pobožnosti sv. Antunu Padovanskom u našičkom i slatinskom kraju, te prikazuje materijalnu, ali i nematerijalnu baštinu. Prikazuju se predmeti koji su i koje još uvijek koriste vjernici pri iskazivanju osobne pobožnosti prema sv. Antunu.

Okupljene je pozdravila ravnateljica Ana Filipović, koja je istaknula kako je izložba realizirana upravo da se Vukovarskoj publici prezentira zbog važnosti štovanja sv. Antuna i u našem gradu. O samoj izložbi upoznao nas je autor Miroslav Šarić koji je između ostalog rekao da je sv. Antun svetac cijeloga svijeta, pa je tako izložba gostujućeg karaktera, te nakon niza gostovanja u Hrvatskoj danas deveti put izložena. Prisutne je pozdravila i etnologinja viša kustosica Renata Devetak-Roca, koja je naglasila da se izložba nadopunila i sa predmetima iz Etnografske zbire grada Vukovara, te je izložbu proglasila otvorenom. 

Izložba je otvorena do 23.kolovoza 2024.

FOTO: Miroslav Šlafhauzer

Vukovarski gimnazijalci ove su godine prvi puta sudjelovali u online projektu Instituta za inovacije „Digitalni inovacijski inkubator“ i za svoj projekt Arduino Express, osvojili 2. mjesto!

Hrvatsko kulturno-glazbeno društvo „DUNAV” Vukovar je i ove godine u gradu Vukovaru, 29.lipnja 2024.god. organiziralo manifestaciju naziva ''DUNAV SVOME GRADU'' - 16.SUSRET FOLKLORNIH DRUŠTAVA, u povodu međunarodnog Dana Dunava.

Redatelj Darko Puharić susreo se s glumcem Armandom Assanteom koji je dao nemjerljiv doprinos serijalu filmova.

Dana 7.lipnja otvorena je izložba "Borovski spomenar u fotografiji". U punoj dvorani Paviljona II. Gradskog muzeja Vukovar svečanosti su nazočili saborski zastupnik Nikola Mažar, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković, ratna ravnateljica GMV i gradonačelnica grada Vukovara Zdenka Buljan, dugogodišnja ravnateljica GMV i sadašnja savjetnica gradonačelnika grada Vukovara za kulturu Ružica Marić, izaslanica direktorice Borova Marijana Grubišić, ravnateljica Srednje strukovne škole Marko Babić Suzana Bingulac Beretin, te brojni prijatelji, kolege i dragi gosti.

Nazočne je pozdravila ravnateljica GMV Ana Filipović koja je naglasila važnost realizacije ovakvih izložbi i očuvanja kulturne i industrijske baštine našega grada. G.Hubalek predstavio je katalog u ime svih autora tekstova, te naglasio da se ovakvi projekti trebaju nastaviti u budućnosti. Nazočnima se obratio i autor izložbe Dinko Kukuljica koji se zahvalio svima koji su sudjelovali na realizaciji izložbe; autorima tekstova I.Hubalek, I.Žabić, I.Beleš, kolegicama I.Nadovski, M.Jemrić, i G.Kušić na lekturi tekstova, teh.osoblju pri postavljanju izložbe S.Rajković i M.Rajtarević, te A.Brkić na svoj pomoći oko organizacije.

Prisutne je pozdravio zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković koji je izložbu i otvorio.
Izložba je realizirana sredstvima grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije i na tome im od srca zahvaljujemo. Također zahvaljujemo sponzoru Srednjoj strukovnoj školi Marko Babić koja nam je za ovu prigodu pronašla originalan recept iz Borovskog Mliječnog restorana te nam priredila hrenovke u tijestu s čvarcima.
Izložba je svakodnevno otvorena u vremenu od 10 do 18h.


Foto: Miroslav Šlafhauzer


                                                                                            Vaš GMV

Gradski muzej Vukovar i Hrvatski dom Vukovar organizirali su program za sve ljubitelje glazbe. Ansambl ARS LONGA nastupa u subotu, 15. lipnja 2024. godine u 19.30 h u MRAMORNOJ DVORANI Gradskog muzeja Vukovar.

U svom programu ansambl Ars longa istražuje vjernost naslijeđu baroknih majstora europskog prostora uz istovremeno više ili manje suptilno koketiranje s inovacijama koje je ansambl prepoznao kao važan element u razvoju baroknog stila, a prepoznaju se i u odabranim skladbama.

Ansambl je nastao kao rezultat nastojanja profesionalnih glazbenika da povežu ljubav prema komornom muziciranju s ljubavlju prema glazbi 18. stoljeća, jednog od najbogatijih i najraznolikijih u povijesti glazbe.

Sastav:
Monika Cerovčec, sopran
Ana Benić, barokna flauta
Stjepan Nodilo, barokna oboa i blokflaute
Lea Sušanj Lujo, barokno violončelo
Linda Mravunac Fabijanić, čembalo

- Program se održava uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Ulaz: SLOBODAN.Vaš GMV 

Gimnaziji Vukovar nagrada za najbolji srednjoškolski eko-projektada za najbolji eko-projekt među srednjim školama u sklopu projekta ekoLucija 101 ove je godine pripala Gimnaziji Vukovar.

Dana 25. svibnja 2024. godine u Gradskom muzeju Vukovar održan je treći koncert u sklopu Svibanjskih glazbenih večeri koje organizira Gradski muzej Vukovar u suradnji sa Hrvatskim domom Vukovar.