U utorak 28. 3. 2017. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održana je panel rasprava Smart Country - Digitalna ekonomija u ruralnim područjima u organizaciji Europskog doma Vukovar, Zaklade Friedrich Ebert, ured Zagreb, i studentske udruge Erudio iz Osijeka. Goste je pored predstavnika organizatora pozdravio i dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. sc. Vladimir Cini naglasivši značaj digitalne ekonomije i potencijal koji krije u sebi da Slavoniju, Baranju i Srijem izbavi iz krize, ali i važnost aktualiziranja obrazovanja za izazove današnjice.
Pred stotinjak studenata, poduzetnika, djelatnika razvojnih agencija i drugih lokalnih aktera o digitalnoj ekonomiji i prednostima koje ona donosi upravo ruralnim područjima raspravljali su Daniel Mondekar, bivši saborski zastupnik i poslovni savjetnik u svojoj tvrtci EuroNavigator, Mate Knezović, financijski direktor tvrtke Agrivi, tvorca iznimno uspješnog softvera za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, Bela Ikotić, koordinator projekata iz BIOSa i Osijek Software Citya i Sabine Gillessen, politička savjetnica iz Berlina. Uz moderaciju Milana Koštro panelisti su diskusiju započeli osvrtom na stanje ruralnih područja Hrvatske, koje karakterizira depopulacija i potreba za modernizacijom kako bi se barem približili prosjeku EU. Rasprava se dalje doticala stupnja digitalizacije u Hrvatskoj, prednostima koje upravo za ruralna područja krije digitalna ekonomija, ali i obrazovanja za budućnost koje u Hrvatskoj hitno treba reformirati i pri tome obuhvatiti sve razine, od osnovne škole do fakulteta.
Svi panelisti poručili su studentima da budu što proaktivniji i poduzetniji oko svoga obrazovanja jer su zanimanja budućnosti tek u nastajanju. Korištenjem prilika za mobilnost razvit će svoje vještine koje su posebno mladim ljudima prijeko potrebne kako bi na tržištu rada bili i ostali konkurentni. Sličan zaključak donesen je i za ruralna područja Hrvatske - kriza u kojoj se nalaze u sebi krije i priliku, jer upravo pomoću digitalne ekonomije sami možemo djelovati na decentralizaciju te je potrebno proaktivno djelovanje kako bi se sela u Hrvatskoj modernizirala i revitalizirala, a da je to moguće i još k tome uz zadržavanje kvalitete života na zavidnoj razini pokazao je na vlastitom primjeru Mate Knezović iz Agrivija.
Nakon rasprave Daniel Modekar održao je radionicu za studente na kojoj je mapirano stanje lokalnih ruralnih područja i razmatrana mogućnost digitalizacije sela u Hrvatskoj.

Snimku rasprave sljedećih 30 dana možete pogledati putem poveznice https://www.youtube.com/watch?v=PngsOG7JUO0&feature=player_embedded.