Odlukom Ujedninjenih naroda, od 17. prosinca 1999. godine, Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Povodom Međunarodnog dana, udruga B.a.B.e. ove godine tijekom studenog provodi akciju pod nazivom „A što je to seksualno nasilje?", kojom se pozivaju svi zainteresirani da kroz odgovor na ovo pitanje podijele svoje osjećaje i stavove o toj temi te iskustvo seksualnog nasilja, s ciljem širenja diskursa o seksualnom nasilju, kako bi se time potaknulo nekoga da progovori o svojem iskustvu, da shvati da nije sam, da potraži nekoga za razgovor, podršku i pomoć te da stane na kraj nasilju kojeg doživljava, ali i osvijestila javnost o prisutnosti ove problematike. Odgovori se daju i anonimno, a objavljuju se na stranicama udruge B.a.B.e.

U skladu s tim, djelatnice B.a.B.e. Sigurne kuće Vukovarsko-srijemske županije će održati radionicu na temu seksualnog nasilja dana 24. studenog 2017. godine od 11 do 13 sati u prostorijama Europskog doma Vukovar, u Vukovaru, Ljudevita Gaja 12. Radionica je namijenjena svim zainteresiranim mladima u dobi od 18 do 25 godina, kako bismo i ovim putem progovorili o toj osjetljivoj temi, informirali mlade o različitim vidovima seksualnog nasilja, kako ga prepoznati te koji su pravni mehanizmi zaštite i sankcioniranja istog.

Ove godine stavljamo fokus upravo na taj dio spektra nasilja nad ženama, jer o njemu žene najteže progovaraju i ima nažalost, najveću stigmu u društvu. Naime, prema statističkim pokazateljima, čak svaka šesta žena je doživjela pokušaj silovanja ili silovanje, a svega 5% njih to i prijavi nadležnim službama. Između ostalog, žrtve navode da ne podnose prijave zbog osjećaja da su same krive i odgovorne za to što im se dogodilo, da im drugi neće vjerovati, zbog osjećaja srama i straha te zbog nepovjerenja u učinkovitost sudstva, što smatramo nedopustivim.

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave na radionice na naš e- mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..