Ovogodišnji mirovni kamp Mladi ujedinjeni u miru (YUP) održan je u Splitu, od 16.7. do 28.7. u kojem je sudjelovalo više od stotinu djece iz Vukovara, Sombora, Tuzle, Srebrenice i Gornjeg Vakufa – Uskoplja u okviru kojeg su skupa proveli 12 dana stječući nova znanja i vještine.
Mladi ujedinjeni u miru (YUP) tradicionalni je ljetni mirovni kamp u kojem sudjeluju mladi srednjoškolci iz Vukovara i okolice. Ovogodišnji je kamp održan u Splitu gdje je posredstvom Europskog doma Vukovar i partnerskih udruga iz regije, aktivno sudjelovalo 25 mladih osoba u radu kampa. Ove aktivnosti već 25 godina financira Komitet za demokraciju i osnovna ljudska prava iz Kölna (Njemačka) osiguravajući besplatno ljetovanje i druženje za stotinjak djece iz spomenutih gradova na našem primorju. U okviru kampa mladi provode 12 dana skupa stječu nova znanja i vještine, pohađaju edukativne i komunikacijske radionice, pripremaju igrokaze, glazbene nastupe, sudjeluju u raznim sportskim radionicama, saznaju nešto novo o krajevima, običajima i državama iz kojih su doputovali pri čemu se dobro zabavljaju. Budući da se radi o ljetnom, morskom kampu uvijek su zanimljiva poslijepodnevna druženja na plaži gdje je nekima osigurano dodatno stjecanje plivačkih vještina. Večernja druženja na terasi hotela uz kreativno likovno stvaranje, društvene igre, razgovor, glazbu i ples jačaju novostvorena prijateljstva koja se često nastavljaju i nakon ljetnog kampa, posjetima i druženjima u drugim gradovima. Sudjelovanje u ovom kampu otvara brojne mogućnosti mladima za angažman i aktivizam u okviru mreže Mladi ujedinjeni u miru. Edukativne radionice koje doprinose razvoju komunikacijskih vještina i volontiranju obogaćuju program kampa a mladima predstavljaju svojevrsni izazov. Posebno treba istaći radionice koje na sudionike ostave najsnažniji utisak, a to su radionice o predrasudama, stereotipima i diskriminaciji gdje mladi putem diskusije nastoje ih prepoznati, uče kako ih razumjeti te kako se suočiti s njima. Mladima na kampu su na raspolaganju i razna sportska igrališta te se u slobodno vrijeme samoinicijativno ili organizirano igraju nogomet, košarka, odbojka i stolni tenis. Nezaobilazna je i igra „Tajni prijatelj" u okviru koje desetak dana „tajni prijatelj" šalje lijepe poruke, pjesmice, šale, sitne i drage poklone poput čokoladica, sokova, voća ili nečeg sličnog kako bi oraspoložio/la tajnog prijatelja kojem će se predstaviti na kraju kampa.
Ovogodišnji moto ljetnog mirovnog kampa je Zagrli mir! kojim mladi poručuju da je mir, razumijevanje i poštivanje drugih, od velikog značaja za njih ali i za zajednice iz kojih dolaze te su ga oslikavali na majicama koje im ostaju i nakon kampa kao podsjetnik na lijepe, ugodne i korisne dane koje su proveli skupa.