Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera 5. prosinca PRONI Centar za socijalno podučavanje, nositelj programa Volonterski centar Vukovar, svečano je uručio Volonterske nagrade za 2018. godinu pojedincima i organizatorima volontiranja u sljedećim kategorijama:

Nagrada za volonterku godine - Nevena Oreščanin

Svoj volonterski angažman započela je još prije tri godine. Počela je volontirati dok je živjela u Dalju, no tamo se, kako smo doznali, susretala s poteškoćama pronalska mjesta za volontiranje, budući da je Dalj mala sredina. "Aktivna je volonterka i velikodušno je uskočila i mene ubacila u svijet volontiranja.", kaže David Mrđanov koji ju je i nominirao za ovu nagradu. Dok volontira, nesebična je, ispunjava i više nego što se od nje traži. Samo ove godine stekla je volontersko iskustvo volontirajući na mnogobrojnim događajima:
Rukometnom prvenstvu EURO2018, Davis cupu i to čak 3 puta, Unisport finals u Rovinju, Univerzitetskim igrama u Portugalu, Nogometnoj utakmici Hrvatska – Senegal, Gimnastika žito challenge u Osijek, Baranjskom polu-maratonu, Slama land art festivalu i brojni projektima udruga poput Školontiranja, Pokretne slike umjetnosti i kulture, Sve za prava, ljudska prava i dr.

Nagrada za promoviranje volontiranja jednakih mogućnosti - Vukovarske iskrice

Volontiranje je namijenjeno svima i svi mogu doprinijeti njegovom razvoju. Vodeći se ovim stavom, jedna vukovarska udruga okuplja velik broj osoba s intelektualnim teškoćama. Osim što se izravno radi s njima, iste se uključuje u pripremu i provedbu aktivnosti, među kojima su i one temeljene na volonterstvu. Ove godine udruga slavi 10 godina rada. Udruga ima devet korisnika kao i 70-ak članova, a prepoznatljivost se ogleda u tome što njihovi korisnici čak šest dana u tjednu imaju osmišljene razne radionice koje pored osiguravanja provođenja kvalitetnog slobodnog vremena, imaju za cilj i podići znanja i razviti vještine kod korisnika. Među njima su i oni stariji od 21 godine života za koje sustav, nažalost više nije nadležan.
Kako bi se održao kontinuitet i osigurala redovitost programa i aktivnosti udruge, veliku ulogu u tomu imaju volonteri udruge koji svoje slobodno vrijeme nesebično daju te su ovakvim činom doprinijeli razvoju inkluzivnog volontiranja.

Nagrada za najbolju volontersku akciju - Školski volonterski klub Osnovne škole Nikole Andrića Vukovar

„Zelena čistka" naziv je volonterske akcije koja se tijekom šk. god. 2017./2018. provela na području grada Vukovara, a za cilj je imala, osim samog uređenja okoliša, razviti svijest kod učenika i drugih sudionika o važnosti čuvanja i uređenja okoliša, ljubavi prema prirodi i brige za planet Zemlju. Ova akcija provedena je tijekom nacionalne manifestacije „Hrvatska volontira", što je omogućilo širenje utjecaja ove akcije širom Hrvatske.
Sama akcija uključivala je uređenje stepeništa u blizini škole koje koriste učenici i mnogobrojni stanovnici tog dijela grada, a u istoj su sudjelovali učenici i djelatnici škole, predstavnicima roditelja te djelatnici, članovi i volonteri udruga, njih ukupno 150.
Akcija je provedena u suradnji s udrugama - Mirovnom grupom mladih Dunav i PRONI Centrom za socijalno podučavanje, te gradskom tvrtkom Komunalac čiji djelatnici su pripremili prostor pokosivši gustu travu pokraj samog stepeništa.

Nagrada za poticanje školskog volontiranja - Nataša Vinković, profesorica u Gimnaziji Vukovar

Gimnazija Vukovar, mjesto je u kojoj učenici pored formalnog obrazovanja svoja znanja i vještine stječu i kroz neformalno obrazovanje, posebice kroz volontiranje i školski volonterski klub. Svakako značajnu ulogu u tom procesu ima profesorica geografije koja svakodnevnim aktivnostima ugrađuje u svoje učenike vrijednosti kao što su humanost, empatija, tolerancija, poštivanje različitosti i građanski aktivizam kako bi jednog dana postali časni ljudi koji pomažu svojoj zajednici. Pored svega u svome radu promiče i međusektorsku suradnju što dokazuje i uključivanje u inicijative udruga, pa su tako primjerice učenici Gimnazije Vukovar povodom Svjetskog dana hrane i Svjetskog dana siromaštva organizirali akciju "Ne bacaj, doniraj!", a prikupljene nekvarljive namirnice s ovih akcija i iz donatorskog kutka u samoj školi, odnijeli u socijalnu samoposlugu i tako pomogli socijalno ugroženim građanima. Učenici sudjeluju i u mnogobrojnim kampanjama poput Time to Move te tako uče i promoviraju mogućnosti za mobilnost koje im se nude u okviru programa Erasmus+. Učenici Ambasadori EU parlamenta, pod vodstvom profesorice, u sklopu EPAS programa pripremaju i provode interaktivna predavanja kroz module na temu Europska unija. Profesorica Nataša Vinković pobrinula se i da njihove aktivnosti, pa samim time i grad Vukovar budu prepoznat i u Briselu gdje su posjetili Europski parlament kao pobjednici Consumer Classroom natjecanja.

Nagrada za najboljeg organizatora volontiranja - Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

Na području grada Vukovara djeluju mnogobrojne udruge, ipak, među udrugama se ističu one koje svoje programe i aktivnosti dijele i provode u suradnji s volonterima, no upravo njihov odnos prema volonterima i način rada takve udruge ističe kao kvalitetne organizatore volontiranja.
Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u svom radu okuplja volontere koji im pomažu u provedbi svakodnevnih aktivnosti, a osim toga, rade i na promociji i razvoju volonterstva među mladima, što svakako doprinosi jačanju volonterstva ne samo u njihovoj udruzi, već i u zajednici u širem smislu. Udruga je aktivna širom Hrvatske, pa je tako primjerice tijekom ove godine u partnerstvu sa Srednjom školom Ludbreg provodila projekt ''(Ne)budi mi (ne)prijatelj!'', što je rezultiralo osnivanjem Volonterskog kluba te srednje škole kao mjesta kontinuiranog odgoja mladih za volontiranje. Prošle godine imali su 111 volontera koji su ostvarili 5655 volonterskih sati, a vjerujemo da je ove godine taj angažman također ostvaren, iako još uvijek nije kraj godine.

PRONI Centar za socijalno podučavanje, u sklopu programa Volonterski centar Vukovar, u suradnji i uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara, već četvrtu godinu zaredom organizira svečano dodjeljivanje volonterskih nagrada.