Prigodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, održana je Svečana sjednica Odbora za dodjelu Državne nagrade za humanitarni rad u 2018. godini u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Zagrebu.

Državna nagrada za humanitarni rad najveće je priznanje koje se dodjeljuje u Hrvatskoj za iznimna postignuća i doprinos razvoju i unapređenju humanitarnog rada u Republici Hrvatskoj.
Državna nagrada za humanitarni rad dodjeljuje se u dvije kategorije: Nagrada za životno djelo koja se dodjeljuje fizičkoj osobi za trajan doprinos razvoju i unaprjeđenju humanitarnog rada te Godišnja nagrada koja se dodjeljuje pravnoj ili fizičkoj osobi za iznimna postignuća u području humanitarnog rada.

Laureat Državne nagrade za humanitarni rad u 2018. godini je Željko Đekić, član Lions kluba Vukovar i zaposlenik Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana.

Željko Đekić svojim radom i nesebičnim zalaganjem za potrebite, bolesne, socijalno osjetljive skupine i ostale marginalizirane skupine postao je sinonim uzora za volonterski humanitarni rad. Svojim zalaganjem najzaslužniji je za obnovu rada Lions kluba u Vukovaru te pokretanje niza humanitarnih akcija po čemu je taj klub postao prepoznatljiv u svojoj lokalnoj zajednici i šire.

Dobitnici nagrade još su i Caritas Zadarske nadbiskupije iz Zadra te Udruga Sv. Jeronim iz Kaštel Gomilice.

Nagrada za životno djelo dodjeljena je g. Josipu Petraču iz Zagreba.

Nagrade laureatima uručila je državna tajnica gđa Marija Pletikosa.