Hrvatska udruga za uzgoj i selekciju sitnih životinja ,, VUKOVAR-1955“ pod pokroviteljstvom Grada Vukovara organizirala je Državnu izložbu mladih malih životinja iz 2019. godine te 14. međužupanijsku i 41. gradsku izložbu malih životinja. Izložba se održala od 22. do 24. studenog. 2019. u prostoru Gradske tržnice Vukovar.

   Izložba je za izlagače bila natjecateljskog karaktera a ocjenjivanje su izvršili sudci Zbora sudaca Hrvatskog saveza uzgajatelja golubova, peradi, kunića, ptica i zamorčića. Ocjenjivanju je pristupilo devet sudaca od kojih su pet međunarodni sudci instruktori što govori o visokom rangu izložbe.

  Sudjelovalo je 88 izlagača iz Čepina, Jastrebarskog, Branjinog vrha, Suhopolja, Krapinskih toplica, Đakova, Virovitice, Zagreba, Svetog križa Začertje, Zaboka, Pregrade, Špišić Bukovice, Kutine, Osijeka, Šandrovca, Bjelovara, Vinice, Nedelišća, Vinkovaca, Laslova, Bizovca, Višnjevca, Garešnice, Popovače, Volodera, Satnice Đakovačke, Borova, Tovarnika, Iloka, Bršadina i Vukovara. Izloženo je ukupno 661 mala životinja od kojih 332 goluba, 179 komada peradi, 90 kunića i 60 ptica, od 88 izlagača.

  Uz ove izložbe izložena je i Vukovarska golubica mira koja se još vodi kao pasmina u radu (stvaranju) i upravo na ovoj Izložbi je pregledana od stručnog suda Hrvatskog saveza čiji prijedlog za priznanje pasmine ide na usvajanje, tako da bi Vukovar uz Vukovarskog kokošastog goluba uskoro dobio još jednu pasminu koja ga promovira.

    Izložbu je u dva dana posjetilo više od tisuću posjetitelja te djeca vrtića grada Vukovara koji su mogli uživati u raznolikosti pasmina malih životinja koje su još uvijek dostupne obzirom na sve manji interes mladih za ovim hobijem.

  Nama organizatorima je bila velika čast ugostiti tako velik broj izlagača i velik broj posjetitelja  što nam govori da smo uspjeli u svojoj namjeri prezentacije rada udruge ,, VUKOVAR-1955 „  i samog grada Vukovara  te Hrvatskog saveza uzgajatelja golubova, peradi, kunića, ptica i zamorčića.

  Ovim putem zahvaljujemo pokrovitelju Izložbe Gradu Vukovaru.

Predsjednik udruge Damir Tvorek