Udruga Vukovarski leptirići dobila je financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja za projekt Soundsory u iznosu od 101.333,33 kn, u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2019./2020. Partneri na projektu su Grad Vukovar i Dječji vrtić Crvenkapica iz Iloka.
Kroz projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja osigurani su besplatni ciklusi slušanja Soundsory programa za 16 djece, zapošljavanje voditeljice projekta, voditeljice Soundsory programa i procjena te dio troškova za obavljanje osnovne djelatnosti. Ovim projektom djeci će se omogućiti napredak kroz Soundsory programe slušanja, dodatno opremiti prostor s igračkama i igrama, informatičkom opremom i Soundsory uređajima.
Korisnici projekta su djeca s poteškoćama u razvoju u dobi od 3 do 18 godina (poteškoće u učenju i jezični poremećaji, poremećaji iz autističnog spektra, poremećaji pažnje, afektivni i emocionalni poremećaji, motorički poremećaji).

Soundsory je multisenzorni program koji poboljšava motoričke i kognitivne sposobnosti. Program se sastoji od posebno dizajnirane glazbe koja je neuroakustički izmijenjena i od niza vježbi utemeljenih na pokretu. Dizajniran je da bude siguran, učinkovit i da pomaže svima, a posebno osobama koje imaju: poremećaj iz spektra autizma i razvojne poteškoće, poremećaj senzorne integracije i slušnog procesiranja, kašnjenje u motorici, ravnoteži i koordinaciji, poremećaj deficita pažnje sa ili bez hiperaktivnosti. Glavna svrha Soundsoryja je uspostaviti dobre temelje od osnova senzorne integracije do složenijih kognitivnih funkcija. Temelji se na konceptu neuroplastičnosti: mozak se može promijeniti i stvoriti nove veze kroz specifične i ponavljajuće podražaje.

Utječe na:

1) pokret, ravnotežu i koordinaciju
2) slušno i senzorno funkcioniranje
3) pažnju i koncentraciju



Veselimo se svakom napretku leptirića!