NAZIV PROGRAMA:
„POVEŽIMO SE! – MREŽA PODRŠKE ZA SRETNO DJETINJSTVO“
Provedba prve godine trogodišnjih programa udruga koje djeluju u području socijalne skrbi pod nazivom „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“ za razdoblje 2020. do 2023. - Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

PODRUČJE: Područje II Problemi i zadovoljavanje potreba osoba s invaliditetom
PRIORITET: Prevencija institucionalizacije i povećanje socijalnog uključivanja korisnika
VRSTE USLUGA I AKTIVNOSTI: Organizirane igraonice u svrhu razvoja socijalnih vještina djece i bolje ravnoteže između obiteljskih obveza obitelji djece s teškoćama u razvoju

PARTNERSKE ORGANIZACIJE
Grad Vukovar
Grad Ilok
Osnovna škola Julija Benešića Ilok
Centar za odgoj i obrazovanje Ivan Štark Osijek
KRATAK OPIS PROJEKTA
Provedba projekta i planirano partnerstvo strateški je osmišljeno da osigura pozitivan utjecaj na psihofizički razvoj i socijalnu uključenost ciljane skupine – djece s teškoćama u razvoju. Planirane aktivnosti osigurat će uvjete za lakšu integraciju, učenje te u konačnici uspješnije obrazovanje uključene djece. Opremanjem partnerskih organizacija sportskom opremom i rekvizitima osigurat ćemo regionalnu pokrivenost, uvjete za pokretanje izdvojenih jedinica provedbe naših programa i djeci dostupnost istih, a zajedničkom suradnjom i razmjenom iskustva u radu međusobno jačanje svih uključenih organizacija.

Osnovni cilj projekta je poboljšanje socijalnih vještina i psihofizički razvoj kod djece s teškoćama u razvoju uvođenjem ciljanih, strateški planiranih aktivnosti slobodnog vremena.

Aktivnosti će obuhvaćati provedbu sportskih igraonica za djecu s teškoćama u razvoju u Vukovaru, Iloku i Osijeku koje će biti bazirane na stjecanju borilačkih vještina, kao i drugim sportsko – rekreativnim programima.
Ovim partnerstvom želimo uspostaviti međusektorsku suradnju i ojačati kapacitete odgojno obrazovnih ustanova u vidu širenja mreže socijalnih usluga u Vukovarsko - srijemskoj i Osječko – baranjskoj županiji te stručni rad s djecom s teškoćama u razvoju, kao i osigurati djeci jednake mogućnosti u ruralnom području, ali i u gradovima koji nemaju razvijenu mrežu socijalnih usluga.

Kao specifikum projekta je edukacija kineziologa za borilačke vještine koje se posebno izdvajaju kod odgoja i obrazovanja djece, zbog toga, što osim čisto fizičke komponente imaju još i cijeli niz socijalnih, društvenih i empatičkih vještina koje se kroz trening razvijaju. Okosnica je nenasilno rješavanje konflikta te da kroz igru i tehniku djeca uče kako osvijestiti sebe, druge oko sebe i svoj položaj u grupi, uče osnovne principe samoobrane i izbjegavanje sukoba, ali najveća vrijednost treninga je u stjecanju samopouzdanja i osvještavanju vlastitih vrijednosti i mogućnosti.

CILJ PROJEKTA
• Unaprjeđenje postojeće motoričko-funkcionalne sposobnosti korisnika i koordinacija pokreta
• Povećanje samopouzdanja i samosvijesti
• Poboljšanje intelektualnih i socijalizacijskih sposobnosti
• Osiguranje preduvjeta za socijalizaciju i inkluziju
• Nenasilno rješavanje konflikta, izbjegavanje sukoba, principi samoobrane
• Organizacija slobodnog vremena
• Rasterećenje i pomoć roditeljima djece s teškoćama u razvoju

KORISNICI PROJEKTA
Projekt će obuhvatiti ukupno 150 djece s teškoćama u razvoju (motoričke poteškoće, intelektualne teškoće, senzorna oštećenja, djeca s poremećajima iz autističnog spektra, Down sy, rijetki sindromi i dr. s područja Vukovarsko – srijemske i Osječko – baranjske županije, u dobi od 2 do 18 godina.
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA
150.000 kn
RAZDOBLJE PROVEDBE
I godina: 01.06.2020. do 31.05.2021.
KONTAKT OSOBE ZA VIŠE INFORMACIJA

Viktorija Matin, Udruga Vukovarski leptirići
E – mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Broj mob.: 098 952 7761

Anamarija Krišto, Udruga Vukovarski leptirići
E – mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.