Povodom Međunarodnog dana volontera, PRONI Centar za socijalno podučavanje, nositelj programa Volonterski centar Vukovar, 4. prosinca je u Rodnoj kući Lavoslava Ružičke uručio godišnje volonterske nagrade pojedincima i organizatorima volontiranja s područja grada Vukovara.

Volonterske nagrade za 2020. godinu pod sloganom „Gradimo svoju zajednicu!“ dodijeljene su u sljedećim kategorijama:

1.Nagrada za volonterski angažman pojedinca – Tamara Kiralj

Dugogodišnja plesačica plesne skupine „Venera“, nije zaboravila koliko truda, volje i energije je potrebno uložiti da bi se postigao uspjeh i zapaženi rezultati. Svoju ljubav prema plesu, danas je u potpunosti posvetila toj istoj plesnoj skupini, dajući nesebično svoje slobodno vrijeme i po najvećim vrućinama i u hladnim danima. Tijekom cijele godine, i to čak tri puta tjedno, na volonterskoj osnovi podučava nove generacije djevojaka plesnim koreografijama i snažno ih motivira da svakoga dana budu sve bolje i bolje. Na plesnim natjecanjima i nastupima, također je prisutna te pomaže u pripremi plesnih kostima, kao i oblačenju i šminkanju plesačica. Ove godine, uložila je čak 160 volonterskih sati u rad sa starijom plesnom skupinom, a postignuća i rezultati govore koliko je uloženi trud doprinio tomu.

2.Nagrada za primjer dobre prakse uključivanja volontera – Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići

Udruga na područja grada djeluje već gotovo desetljeće i svojim entuzijazmom unaprijedili su kvalitetu života djece s teškoćama u razvoju, što svakako podrazumijeva i kvalitetu života njihovih roditelja.Zahvaljujući volonterskom angažmanu nekolicine roditelja danas je Udruga postala javno dobro kroz civilno-javno partnerstvo te pokretač u zajednici kroz različite partnerske projekte usmjerene na djecu s teškoćama u razvoju, ali i osobe s invaliditetom i intelektualnim oštećenjima, a njihove usluge koristi preko 190 djece s područja Slavonije. I u ovoj godini, razvoj volonterskih programa u ovoj udruzi nije nedostajalo, a tomu su doprinijeli i djelatnici koji se dodatno obrazuju i usavršavaju u području volonterstva, a potom na kvalitetan način grade mrežu volontera. Ove godine u rad udruge bilo je uključeno 20 volontera, koji su svojim volonterskim angažmanom u provedbi kreativnih, sportskih, edukativnih, ekoloških i humanitarnih aktivnosti doprinijeli razvoju i radu udruge s ukupno 147 volonterskih sati.

3.Nagrada za doprinos razvoja volonterskih programa među djecom i mladima – Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar

U svojim nastojanjima pružanja adekvatne i pravovremene pomoći onima najugroženijima, ali i sudjelovanja u rješavanju i prevladavanju teških situacija poput ove danas izazvane pandemijom, do izražaja dolazi humanost i dobrovoljnost na djelo, koji su samo dio načela kojima se vodi ova organizacija. To djelo upravo čine nove snage koje ova organizacija putem svojih volonterskih programa razvija. Ove godine poseban akcent bio je usmjeren ka razvoju volonterskih programa među mladima, a s ciljem podizanja svijesti kod istih o značaju humanog i dobrovoljnog, odnosno volonterskog angažmana. Tako se za vrijeme prvoga vala pandemije u ovaj program uključilo 48 volontera koja su, u svrhu smanjivanja rizika od obolijevanja obilazili i osiguravali kupnju i dostavu namirnica, lijekova, uputnica i nalaza iz zdravstvenih ustanova za 117 starijih osoba s područja grada Vukovara i okolnih općina, poklonila 780 volonterskih sati. Dodatno, u svrhu daljnjeg razvoja volonterskih programa među mladima, organizacija se uključila i u provedbu programa Europskih snaga solidarnosti te su se njihovim aktivnostima pridružili i prvi međunarodni volonteri.

4.Nagrada za poticanje inkluzivnog volontiranja – Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar

„Volontiranje je za sve” i „Svatko može biti volonter” – neki su od slogana koji najbolje opisuju pojam inkluzivno volontiranje. Upravo vodeći se ovim sloganima vodstvo udruge potiče i uključuje svoje korisnike time želeći pokazati kako i osobe s intelektualnim oštećenjem mogu biti volonteri i podrška drugima. Uključivanje u volonterske programe od iznimnog je značaja za njih, jer na taj način pokazuju koliko oni doista vrijede i što sve mogu. Upravo kroz jedan takav angažman, korisnicima ove udruge omogućeno je da kroz aktivno volontiranje u Konjičkom klubu „Dunavski raj“ steknu i povećaju potrebne komunikacijske, socijalne, ali i radne vještine te nastave razvijati sebe, a kroz takav volonterski angažman doprinesu i razvoju zajednice koje su dio. U program inkluzivnog volontiranja uključeno je 20 korisnika udruge te su isti tijekom 2020. godine ukupno poklonili zajednici 116 volonterskih sati.

Inače, ovo je već šest godina za redom kako, u suradnji i uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Grada Vukovara, PRONI Centar za socijalno podučavanje organizira svečano dodjeljivanje volonterskih nagrada, a ovogodišnji program obogatili su i PRONI-jevi domaći i međunarodni volonteri, David Mrđanov, Lorena Trupiano i Ignasi Jimenez Fullana.

Čestitamo dobitnicima volonterskih nagrada, kao i svim volonterima koji svojim nesebičnim angažmanom grade lokalne zajednice i doprinose radu organizacija i ustanova u čijim volonterskim programima sudjeluju.

Sretan vam Međunarodni dan volontera!