U četvrtak, 24. studenog, u okviru obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u Gradskoj knjižnici Vukovar održana je završna konferencija projekta Prevenko radnog naziva “Značaj međusektorske suradnje u području prevencije ovisnosti”.

Organizacijom ove konferencije, podijelili smo s javnošću postignute rezultate i učinke programa, istaknuli značaj prevencije te potaknuli uspostavu novih programa prevencije kroz jačanje međusektorske suradnje.  

Veliki odaziv odgojno-obrazovnih ustanova na konferenciju dodana je vrijednost provedbe trogodišnjeg programa, a ujedno i pokazatelj značaja provedbe preventivnih programa među djecom i mladima u lokalnim zajednicama, bilo urbanim ili ruralnim. Također, ujedno je i pokazatelj prepoznatljivosti naše udruge, a time i organizacija civilnog društva, u provedbi programa temeljenih na primjeni neformalnog obrazovanja te sinergijskog djelovanja dionika iz različitih sektora.

Kao pokazatelj učinka provedbe trogodišnjeg programa, na konferenciji su predstavljeni i usporedni rezultati istraživanja o navikama i načinima provođenja slobodnog vremena djece i mladih, dok su od strane ravnatelja škole OŠ Stjepana Cvrkovića Stari Mikanovci, podijeljeni primjeri dobre prakse rada s učenicima te škole.

Konferencijski prostor, no i sam program, uljepšali su i učenici iz sve tri partnerske škole koje su sudjelovale u trogodišnjem programu. Isti su svoja razmišljanja, poruke i zaključke o štetnosti ovisnosti prikazali kroz predstavu, aktivno sudjelovanje u panel diskusiji te putem promotivnih materijala i video uradaka nastalih tijekom organiziranih vršnjačkih kampanja u njihovim školama.

Svakako, svoje zaključke i preporuke iznijeli su i mnogobrojni dionici koji su sudjelovali na konferenciji, a neki od njih su usmjereni ka promjeni zakonskih regulativa, posebice u pogledu reklamiranja proizvoda i usluga koje potiču ili izazivaju ovisnosti, razvoju programa prevencije protiv “kombiniranih” ovisnosti te djelotvornijeg rada s roditeljima. Važnosti daljnjeg jačanja kapaciteta kadrova u svim sektorima u području prevencije ovisnosti te još snažnije međusektorsko umrežavanje dionika u svrhu sinergijskog pristupa u rješavanju problema ovisnosti, također je dio iznesenih zaključaka.

Ovom konferencijom završen je trogodišnji program Prevenko koji se na području Vukovarsko-srijemske županije, u partnerstvu i suradnji s tri osnovne škole iz Vukovara, Negoslavaca i Mirkovaca, Gradom Vukovarom, Udrugom Ne-ovisnost iz Osijeka te Policijskom upravom Vukovarsko-srijemskom i vanjskim suradnicima, provodio s ciljem suzbijanja i sprječavanja pojave ovisnosti među djecom i mladima te eksperimentiranja sa sredstvima ovisnosti na području Vukovarsko-srijemske županije.