Postrojba 4. bojna 3. vukovarske brigade ZNG-e službeno je formirana 15. lipnja 1991. godine u objektima VUPIK-a , između Sotina i Opatovca, imala je 306 pripadnika od kojih su 84 položila svoje živote u obrani Vukovara, a oko dvije stotine ranjenih i kasnije mučenih u srpskim koncentracijskim logorima.

U spomen na ovu postrojbu Hrvatske vojske i u počast njezinim poginulim pripadnicima i članovima obitelji hrabrih hrvatskih branitelja Udruga branitelja 4. Bojne vukovarske 3. Gardijske brigade, na čelu sa predsjednikom udruge Perom Perićem, organizirala je danas obilježavanje 22. obljetnice ustroja ove postrojbe. Svečanost obilježavanja započela je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odavanjem počasti žrtvama polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom koju je predvodio gvardijan vukovarski fra Gordan Propadalo. Počast su odali izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Nikica Burić, izaslanik Predsjednika Hrvatskoga sabora i saborski zastupnik Željko Sabo, izaslanik ministra branitelja Tomislav Josić, predstavnici 4. bojne 3 vukovarske brigade ZNG-e Pero Perić i Ivica Anđelić Doktor te predstavnici Grada Vukovara: gradonačelnik Željko Sabo i zamjenica gradonačelnika Drinka Komljenović.

Sveta misa za poginule služena je u crkvi sv. Filipa i Jakova, a nakon toga su u Pastoralnom centru sv. Bono uručene monografije obiteljima poginulih i umrlih branitelja pripadnika 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade.

{gallery}2013/06/15/02{/gallery}