{gallery}2015/11/23/04{/gallery} U Vukovaru je 19. studenog 2015. godine u Ružičkinoj kući održana promocija knjige svjedočanstava djece rata „Krhotine djetinjstva", u izdanju udruge Žene u Domovinskom ratu – Zadar, a u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Vukovarsko-srijemske županije.

Na početku večeri, sve okupljene je pozdravila predsjednica udruge, Jelena Zera Gavrić, te izrazila posebno zadovoljstvo da je predstavljanje ove knjige s potresnim svjedočanstvima uvršteno u program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2015. U ime Grada Vukovara, nazočnima se obratio predsjednik gradskog vijeća, Igor Gavrić, koji je naglasio važnost ovakvih knjiga koje promiču istinu o događajima iz Domovinskog rata, istinu koja nam je svima prijeko potrebna, zbog naše, ne tako davne prošlosti, ali ponajviše budućnosti, da iza svih heroja i heroina Domovinskog rata, iza njihove djece, ostane pisani trag o onome što su preživjeli – kako se nikada ne bi zaboravilo. Posebno mu je drago da su u grad heroj pristigle članice udruge Žene u Domovinskom ratu – Zadar, što još jednom pokazuje da se žrtva Vukovara iznimno poštuje i da je Vukovar svima u srcu, gdje god živjeli.

Predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu – Zadar, gospođa Ivana Haberla, izrazila je posebnu čast i zadovoljstvo da su ih u Vukovaru ugostila djeca poginulih i nestalih heroja Domovinskog rata. Naglasila je da su iznimno ponosni što se glas djece može čuti po cijeloj Hrvatskoj, te nadu da će se ovakva knjiga nastaviti i dalje pisati, jer mnoga djeca rata imaju svoja sjećanja o kojima se treba tek čuti.

Večer predstavljanja ove knjige započeta je u potpunom mraku, a uz zvuke imena svih gradova iz kojih svjedočanstva dolaze. Čuli smo i neke potresne ratne isječke, a nakon toga predstavljeno je šest svjedočanstava djece rata – dva iz Zadra i četiri iz Vukovara, a to su - Enver Arnautović, Jelena Zera Gavrić, Suzana Groznica Pecko i Saša Barišić.

U Domovinskome ratu sudjelovalo je oko 3.200 maloljetnih osoba, gotovo polovica njih ubijena je. Samo su u Vukovaru bila 93 maloljetna ratnika, ubijeno ih je 46.

U Domovinskome ratu poginulo je 402 djece, ranjeno ih je 1.044. Čak 5.497 djece ostalo je bez jednoga roditelja, a 74 bez oba.

Predstavljanje knjige uveličao je i Branko Čulić – Vukovarac sa svoje tri pjesme, te su po završetku večeri svi zajedno otpjevali pjesmu Croatio iz duše te ljubim – u zajedništvu, zagrljeni, kako nam je svima potrebno u ovim teškim danima.