U sklopu projekta 'Boravak djece na otvorenom prostoru' koju ove pedagoške godine provode odgojiteljice dječjeg vrtića Vukovar 1 ( područni objekt Mitnica) u suradnji s pedagoginjom vrtića, organizirane su raznovrsne aktivnosti s djecom srednje i starije skupine na lokacijama u neposrednoj blizini vrtića. Cilj projekta je navikavati djecu na boravak na otvorenom prostoru bez obzira na vremenske uvjete. Od razvojnih zadaća u ovom projektu možemo istaknuti mijenjanje percepcije meteoroloških prilika, poticanje na istraživačke aktivnosti koje priroda samim svojim elementima nameće (zemlja, blato, snijeg, kiša, pupovi, rijeka, mulj, bube, kukci), poticanje na razvoj grube motorike kroz pokretne igre i natjecateljske aktivnosti na širokom, neomeđenom prostoru, upoznavanje s okolinom u neposrednoj blizini vrtića, usvajanje pravila sigurnog ponašanja u prirodi. U jesenskim i zimskim mjesecima djeca su s odgojiteljicama istraživala prostor oko vrtića i provodile aktivnosti u skladu s dječjim potrebama i afinitetima; livadu kod NK Mitnica, livadu kod Vodotornja, šetnicu od Vodotornja do Dunava, poučnu stazu do Dunava, livadu u neposrednoj blizini osnovne škole Mitnica, školsko igralište osnovne škole Mitnica (istraživanja vode za vrijeme kiše), snijeg u vrtićkom dvorištu.
Dolaskom toplijih dana, sa svrhom obogaćivanja dječjeg iskustva, krenuli smo u dogovore s udrugama koje bi mogle pridonijeti obogaćivanju samog projekta. Tako smo organizirali susret s Odredom izviđača 'Vinkovci' koji su nam pripremili nezaboravan izlet kod Vodotornja. Nakon upoznavanja u krugu prijateljstva, Katica Konstatinović, načelnica Odreda izviđača 'Vinkovci' i njene fantastične izviđačice pokazale su nam kako se podižu šatori, što je bilo pozdravljeno apsolutnim oduševljenjem djece. Oduševljenje se ovaj put nije očitovalo vikom i cikom nego sjedenjem u šatoru, skvrčenih nogu, s njih još 15 pokraj tebe, dok izvan šatora sija sunce, a zelena trava zove na trčanje. Kad smo uspjele uvjerit djecu da će opet moći ući u šatore kad jednom izađu iz njega, krenule su radionice. Šatorska krila raspoređena na pet točaka širom livade, a na svakom krilu – druga tema.
Za što se koriste čvorovi? Za što služe? Hoćeš li pokušati?, rekla je trinaestogodišnjakinja u izviđačkoj košulji i istresla pred predškolarce vrećicu punu užadi. Razvoj fine motorike na djelu. Puno bolje od radnih bilježnica u sobi dnevnog boravka, a učinak je isti. Na drugom krilu izviđačica je upoznala djecu s Morseovom abecedom, za što služi, kada se koristi, kako bi izgledalo tvoje ime pisano Morseovim kodom? Djeca su prihvatila izazov i ispisala svoje ime Morseovim kodom služeći se karticama s latiničnom i Morseovom abecedom. Sljedeće krilo imalo je pokretnu igru u kojoj se tražilo i malo pažnje i pamćenja. Memory, ali na velikom prostoru. Igra se ruku pod ruku s prijateljem. Probajte zajedno pronaći isti par slika. Bilo bi lako da slike nisu na A4 formatu postavljene preko pola livade. Na sljedećem krilu bilo je govora o izviđačkom pozdravu, izgledu izviđača, amblemima koje ima na sebi i njihovom značenju. Tko će pravilno odjenuti i obući izviđača? Djeca su imala priliku uživo vidjeti izviđačku odoru, ali i pravilno pridružit odgovarajuće odjevne predmete izviđačkim plošnim lutkama. Naredna radionica – vodi je dvanaestogodišnakinja koja zna sve o vatri. Kako se pali, od čega dobro gori, kako se sve može složiti granje, ovisno o tome za što ćete koristiti vatru. Vrtićarci su imali zadatak sakupiti grančice i uz pomoć izviđačice zapaliti vatru. Koja uživancija!
Na kraju su nam izviđačice priuštile pravo iznenađenje, uz našu pomoć sakupili su granja i grančica i zapalili veliku vatru s jednom jedinom svrhom – pečenje sljezovih kolačića. 'Na štapiću' ili 'S keksom' – jedine dvije rečenice koje su djeca izvikivala sve dok cure nisu ispekle preko 50 sljezovih kolačića. Ovaj izlet bio je za pamćenje, prepun aktivnosti, novih spoznaja i doživljaja. I djeca i odgojiteljice će ga svakako još dugo pamtiti, a nemamo riječi hvale za Odred izviđača 'Vinkovci' koji su odradili lavovski posao s našom djecom. Bravo, cure!

Ovim putem se zahvaljujemo i Vatrogasnoj postrojbi Vukovar koja je osiguravala cijeli ovaj događaj, omogućila nam da se osjećamo sigurno uz svu tu vatru i strpljivo čekala, čak i pripomogla, da se ispeče i posljednji sljezov kolačić. Namjera nam je da ovakve aktivnosti provodimo i sljedeće pedagoške godine tako da se već unaprijed veselimo novom susretu s Odredom izviđača Vinkovci. Također, nadamo da ćemo uskoro imati priliku na takva okupljanja pozvati i neke buduće vukovarske izviđače, a sve ostale pozivamo da nam se priključe u projektu, ukoliko imaju znanja, vještine i volje za to. Djeca Mitnice Vas čekaju!