{gallery}2015/05/18/07{/gallery}U sklopu proslave Međunarodnog dana muzeja, djeca DV Vukovar I, PO Vukovar Novi iz skupine Jagodice, svečano su ga proslavila najprije odlaskom u muzej zajedno sa svojim odgajateljicama a zatim i aktivnošću kojoj je cilj bio proširiti spoznaju djece o pojmovima vremena (prošlost i sadašnjost), prostora, kulture i društva i probuditi zadovoljstvo u otkrivanju i istraživanju novih spoznaja.
Aktivnosti koje su ponuđene plijenile su njihovu pažnju i poticala na aktivno sudjelovanje. Pa su tako izrađivali nakit, nošnje, "zlatovez"... Bavili su se i istraživanjem kao pravi mali arheolozi (podsjetili su nas na Divlji zapad jer su tražili blago u pijesku), slikali na velikom platnu uz zvuke glazbe, izrađivali glinene posude.
Kroz razgovor što su vidjeli u muzeju, zašto čuvamo sve te stvari u muzeju, kako se moramo ponašati... jedna djevojčica je rekla da se moramo lijepo i pristojno ponašati i paziti da ne razbijemo nešto jer ako razbijemo "morat ćemo kupiti novo"! To može samo dječja spontanost i jednostavnost!
Svoju su sobu preuredili u muzej i na trenutak postali mali istraživači, arheolozi, umjetnici...
Sve ono što su vidjeli u muzeju mogli su izraditi i izložiti u svome muzeju.
Igra predstavlja najvažniju metodu učenja i to za djecu svih uzrasta. Igrajući se oni se razvijaju, istražuju, otkrivaju, uče komunicirati, kretati se i razumijevati svijet oko sebe.
Na ovaj način odgajateljice motiviraju djecu da otkrivaju svijet oko sebe, da ga cijene, da mu se dive i da sudjeluju u očuvanju svoga identiteta i baštine.
Topli pozdrav iz našeg vrtića i sretan rođendan svim Muzejima!