Na jučerašnjem predstavljanju knjige Unterstadt osebujne osječke književnice, prevoditeljice i kazališne urednice Ivane Šojat Kuči u Gradskoj knjižnici Vukovar, tražila se stolica više.
Već u uvodnim riječima dok je predstavljala autoricu, ravnateljica Knjižnice gđa Antonija Kukuljica dala je na znanje da smo doista ugostili nesvakidašnje svestranu, nadasve kreativnu i simpatičnu osobu koja lijepo piše i nije slučajno da je upravo ona dobila prestižne književne nagrade Vladimir Nazor, Ksaver Šandor Gjalski, Fran Galović te Josip i Ivan Kozarac.
Govoreći o svojoj knjizi, autorica je između ostalog rekla da u životu svakoga čovjeka postoji trenutak, osoba ili događaj o kojemu se ne govori. Nekada zbog sramote, nekada zbog straha, nekada jer ne želimo da se povijest ponavlja. Generacijama se ta priča pokušava izbrisati, ali i unatoč tomu ona postoji.
Ivanu Šojat – Kuči silno zanimaju upravo te neispričane tajne ljudskih života, strahote i tragedije koje neminovno stvaraju nove traume koje bi se mogle izbjeći i od kojih bismo mogli ozdraviti samo ako bismo ih razotkrili. Šutnja za nju nije zlato, ona je prokletstvo i uzrok jada i patnji. Šutnju treba prekinuti i otkriti te dugo skrivane tajne ljudskih duša.
Autorica je također govorila o svom spisateljskom cilju; između ostaloga skinuti stigmu koju su nevine obitelji njemačkih korijena kroz godine nosile, borile se s tim teškim teretom, a istodobno o tome šutjele. Bila je to tabu tema pa je i prilikom njezine zamolbe za svjedočenjem o tome, u početku bilo kolebanja i oklijevanja.
Pojedini su posjetitelji književnog susreta svjedočili o svom iskustvu na tu temu, što je programu dalo dodatnu živost i uvijek poželjnu interakciju.
Stoga je program predstavljanja romana doista protekao u dobrom ozračju te je kraj zapravo prebrzo došao.

{gallery}vijesti/2011-03-31/04{/gallery}