U utorak, 23. travnja 2013. godine, povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, diljem Hrvatske i svijeta pa tako i u Gradskoj knjižnici Vukovar obilježena je Noć knjige. Kako je nedavno vukovarska knjižnica udomila Američki kutak, objasnila je ravnateljica Vlatka Surma Szabo, to nam je bio povod za tematsku večer upravo za ovu manifestaciju koju je otvorila zamjenica gradonačelnika Danijela Stanković .

Od glave pa do pete, od kaubojskih šešira pa sve do kaubojskih plesnih koraka, sve je bilo u stilu američkog zapada, kauboja i Indijanaca. Lucky Luke i Pocahontas dočekali su male i velike na Dječjem odjelu gdje je organizirano fotkanje za uspomenu. Slikovnice smo čitali u Mjesečevom kutku, a Velika potraga za skrivenim blagom Indijanaca toliko je oduševila najmlađe da smo ju čak i nakon pronađenog blaga, morali ponoviti. Pustolovina se nastavljala i uz Lucky Lukea, a kreativci su imali priliku izrađivati različite kaubojsko – indijanske drangulije, što im je poprilično dobro uspijevalo. U okviru literarne radionice Likovi su napustili knjigu posebno su aktivni bili učenici OŠ Bršadin. Svi ljubitelji plesa mogli su naučiti kaubojski ples, a posebno iznenađenje priredile su nam Vukovarske iskrice svojom kaubojskom točkom u kojoj su im se pridružile Lilijana Radobuljac, ravnateljica Knjižnice pa i čak i pročelnica Dragica Holoker – Radumilo. Oduševile su nas učenice Osnovne škole Siniša Glavašević posebnom kaubojskom plesnom koreografijom koju su uvježbale s nastavnicom Ljiljom Kojić. Bez potjernica nije moglo proći, a za ovu prigodu Miroslav Acić, Domagoj Rapčak i još nekolicina crtača prionuli su poslu i ovjekovječili pokojeg traženog kauboja u Američkom kutku. O kaubojima, Indijancima i svemu na tu temu, postavljene su dvije izložbe, prva u Američkom kutku – Blago American Corner-a Vukovar, a druga na Studijskom odjelu – Pismo indijanskog poglavice. Studijski je odjel u Noći knjige postao i vremeplov, odnosno vukovarska poštanska kočija kojom smo se vratili u prošlost Vukovara i saznali nešto o povijesti sporta u našem gradu.

Učenici Tehničke škole imali priliku poslušati poznatog trenera Antuna „Pule" Hincaka i borovskog nogometaša Zvonka „Faro" Popovića koji su pričali o rukometu, nogometu, veslanju, boksu itd. u Vukovaru te kako se prije nije mogla završiti srednja škola, ukoliko netko nije bio aktivni sportaš. Objasnili su im što je to veliki rukomet te kako se igrao, a podijelili su s njima i doživljaje sa svojih putovanja na natjecanja te istaknuli svoje uspjehe.

Uz prepoznatljive zvuke county glazbe te veselu i napetu igru - Glazbene stolice, prva dva sata Noći knjige proletjela su za tren. No poput pravog stampeda, ali ne i tako prašnjavo, započela je utrka s vremenom i obaranje rekorda učanjenja u vukovarsku knjižnicu. I uspjeli smo! U točno dva sata, od 20:00 do 22:00, na svim odjelima knjižnice učlanjeno je gotovo 200 korisnika. Slike govore sve.

I što reći na kraju, nego da će druga Noć knjige u Hrvatskoj pa tako i u našoj knjižnici ostati upamćena po dobroj atmosferi, po programu i uslugama koje su okupile gotovo 500 posjetitelja te oduševljenju ne samo nas djelatnika već i svih sudionika te predstavnika grada Vukovara na čelu s Gradonačelnikom koji nas je posjetio zajedno sa suradnicima.

Više fotografija pogledajte na našem web-u www.gkvu.hr ili na našem Facebook-u

{gallery}2013/04/25/01{/gallery}