Djelatnici Gradske knjižnice Vukovar organizirali su trodnevno stručno vikend putovanje u okviru kojega su posjetili Livno, Split, Solin, Trogir te Zagreb.

U Livnu nas je dočekao ravnatelj Franjevačkog muzeja i galerije Gorica gosp. Josip Gelo te nam predstavio stalni arheološki postav muzeja kojeg čini veliki broj eksponata arheološke zbirke koji prezentiraju kulturno-povijesni kontinuitet na području Livanjskoga, ali i susjednih polja, od prapovijesnih razdoblja do XVI. stoljeća. Posebnu cjelinu stalnoga arheološkog postava predstavlja prapovijesni grobni plašt, najstariji i najveći vuneni tekstil sačuvan u Europi. Vuneni plašt je dimenzija 300 x 170 cm (Rano brončano doba, 14C analiza, 1660±120. god. pr. Krista), a izrađen je od vunenih vlakana, pretpostavlja se, dobivenih od divlje ovce ili pripitomljenoga balkanskog muflona.

Osim muzejskog postava, imali smo priliku vidjeti i staru franjevačku knjižnicu čiji fundus čine 2.398 knjiga (oko 1700 naslova) tiskanih u razdoblju od kraja XV. st. do 1850. godine, kao i noviju knjižnicu čiji je knjižnični fond podijeljen u tri odjela s više od 33.000 knjiga i oko 1000 naslova periodičnih publikacija.

Nakon Livna, posjetili smo središnju splitsku knjižnicu – Gradsku knjižnicu Marka Marulića, gdje smo se nakon pozdravnih riječi ravnateljice Elli Pecotić, upoznali sa splitskim kolegama te prostorom i uslugama ove knjižnice.

Osim gradske, za Split je značajna i Sveučilišna knjižnica, koju sam je pokazala i vrlo stručno predstavila djelatnica knjižnice Marijana Marijančević. Također su nas o uslugama i vrijednoj građi ove knjižnice informirale i voditeljica Odjela rada s korisnicima Nada Vrsalović te voditeljica Odjela specijalnih zbirki Mihaela Kovačić.

Gradska knjižnica Solin posljednja je u nizu knjižnica koje smo posjetili u okviru našeg putovanja, a u kojoj smo također prikupili puno novih ideja koje će možda uskoro biti realizirane i u okviru naše knjižnice.

Tijekom našeg putovanja posjetili smo i neke druge kulturne znamenitosti i događanja od kojih posebno ističemo posjet podrumima Dioklecijanove palače, katedralu sv. Duje i Jupiterov hram u Splitu kao i značajne lokacije u Trogiru te izložbu Picasso u Zagrebu.

Ovo putovanje bilo je prilika za susret s poznatim kolegama i kolegicama, ka i za sklapanje nekih novih poznanstava te prikupljanje novih ideja i informacija, a osim za kvalitetan sadržaj pobrinuli smo se i za kvalitetne slike...

Više fotografija možete pogledati na www.gkvu.hr ili na našem Facebook-u

{gallery}2013/06/14/04{/gallery}