U okviru programa Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. u Gradskoj knjižnici Vukovar je u organizaciji udruge Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije održan prvi Festival domoljubne poezije pod nazivom Pjesmom protiv zaborava.

Na natječaj za najljepšu neobjavljenu domoljubnu pjesmu, raspisan početkom srpnja stiglo je stotinjak pjesama od kojih je prosudbeno povjerenstvo odabralo 77, a deset ih je ušlo u finale. Na natječaj je pristigao vrlo veliki broj pjesama, iz cijele Hrvatske (Pula, Rijeka, Varaždin, Koprivnica, Đakovo, Slavonski Brod, Ploče, Komin, Dubrovnik, Split, Šibenik, Zadar, Vinkovci, Osijek, Nuštar, Gospić, Sisak i brojnih drugih gradova i mjesta ), ali i iz Bosne i Hercegovine, Njemačke itd.

Pobjednica je pjesma Moja domovina autorice Roberte Berci iz Kaštelira, drugo je mjesto pripalo Mandici Hrvoj iz Gospića za pjesmu naslova Pjesmom protiv zaborava, a treće Tomislavu Orečiću iz Vinkovaca za pjesmu 2013.
Na finalnoj su večeri autori i autorice prvih deset pjesama čitali svoju poeziju, a prvih 30 pjesama bit će objavljeno u Zborniku domoljubnih pjesama.
Čestitamo finalistima, kao i autorima čije su pjesme ušle u izbor za zbornik, a svim ostalim natjecateljima zahvaljujemo na sudjelovanju, čime su pridonijeli u ostvarivanju ovog našeg projekta, rekla je u završnom obraćanju predsjednica Udruge Violeta Grdić.
Ravnateljica Knjižnice Vlatka Surma Szabo istaknula je kako nije samo u bliskoj prošlosti Vukovar bio književna inspiracija, već postoji više od 250 godišnja tradicija koja se čuva te vjeruje kako će i ovaj zbornik pjesama sa susreta zasigurno naći mjesto u Zavičajnoj zbirci Gradske knjižnice Vukovar. Također je istaknula kako Knjižnica pruža potporu ovakvoj manifestaciji koja čini prvi poetski korak izražavajući stihom svoje osjećaje prema Domovini.