„S pogledom u prošlost okrećemo se budućnosti i projektima na državnoj razini stvaramo okvire za očuvanje i prezentaciju našeg lokalnog, regionalnog i nacionalnog kulturnog naslijeđa", istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića prigodom otvaranja stalnog postava Zbirke Bauer u zgradi dvorca Eltz, 14. siječnja 2017. godine.

Otvorenjem postava Zbirke Bauer ujedno se obilježava i 25. obljetnica od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 21 godina od početka procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske.

Republika Hrvatska uređenjem postava Zbirke Bauer dobila je važnu i nezaobilaznu kulturnu točku na nacionalnoj razini, koja će upotpuniti dosadašnje obnovljene spomeničke cjeline te pridonijeti daljnjem turističkom i gospodarskom razvoju, istaknula je ministrica kulture u svome govoru te dodala kako Zbirka Bauer na jedinstven način svjedoči o neraskidivoj povezanosti povijesti grada, ljudi i muzeja.

„Kao svjedok recentne povijesti, Zbirka je danas sačuvana kao vrijedan gradski i nacionalni spomenik te ostaje kao neizbrisivi trag i hommage čovjeku koji je cijeli svoj život posvetio očuvanju hrvatske kulturne baštine i tradicije", rekla je ministrica te dodala kako je „ovim projektom još jednom potvrđeno kako muzejsko-galerijska djelatnost u Republici Hrvatskoj slijedi suvremene muzeološke tendencije te se sa svakim novim stalnim postavom i otvorenjem muzejskih fundusa ostvaruju značajni iskoraci u prezentaciji, valorizaciji i promicanju hrvatske kulturne baštine".

U svome govoru ministrica kulture istaknula je i kako se otvaranjem stalnog postava Zbirke Bauer zaokružuje interdisciplinarni projekt „Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol" te podsjeća na dosadašnje vrijedne radove obnove najznačajnijih cjelina nacionalne kulturne baštine, koji se od 2005. godine u kontinuitetu provode zajmom Vlade Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe.
„Od obnovljene spomeničke povijesne jezgre grada Iloka i uređenja stalnog postava Muzeja grada Iloka, preko obnove kompleksa Dvorca Eltz i Gradskog muzeja Vukovara sa stalnim postavom te barokne jezgre grada Vukovara, do izgradnje Muzeja vučedolske kulture – stalni postav Zbirke Bauer zadnji je segment projekta kojim se značajno pridonijelo zaštiti i očuvanju kontinuiteta kulturne, povijesne i duhovne baštine Republike Hrvatske, ali i razvoju i unapređenju kulturnog krajolika Vukovarsko-srijemske županije", rekla je ministrica kulture.

Ministrica kulture izrazila je i iznimno zadovoljstvo da je na današnji dan sudjelovala u otvorenju i svjedočila muzeološkoj prezentaciji koja je jedna od najvrjednijih zbirki hrvatske likovne umjetnosti 19. i prve polovice 20. stoljeća, zbirke koja je, ne samo zbog svog iznimnog fundusa, postala jedan od najsnažnijih simbola grada Vukovara te zahvalila svima bez čijeg truda i višegodišnjeg djelovanja ovaj prostor i stalni postav ne bi oživio.

„Značaj prezentacije stalnog postava Zbirke Bauer i današnjeg otvorenja još je veći kada znamo da se nakon dvanaest godina predanog rada brojnih muzejskih djelatnika, Ministarstva kulture, mnogobrojnih hrvatskih institucija i zaslužnih pojedinaca, Zbirkom Bauer privodi kraju realizacija najkompleksnijeg nacionalnog strateškog projekta provedbe obnove spomeničke baštine", rekla je ministrica kulture.

Posebnu zahvalu uputila je i bivšem ministru kulture Boži Biškupiću koji je započeo sami projekt obnove, zatim ravnateljici Gradskog muzeja Vukovar Ruži Marić, koja je svojim neumornim radom među najzaslužnijima za ostvarenje ovog vrijednog projekta, posebno je zahvalila i gospodinu Zdravku Dvojkoviću voditelju Zbirke Bauer, poginulom Vukovarcu i vukovarskom branitelju Stjepanu Petroviću, posljednjem službenom kustosu Zbirke Bauer, ali i svim ostalim djelatnicima Muzeja, brojnim hrvatskim muzealcima, restauratorima i konzervatorima te gospođi Branki Šulc, voditeljici projekta povrata kulturnih dobara Gradskog muzeja Vukovar.

Osim ministrice kulture prisutnima se pozdravnim govorom obratio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je istaknuo svoje zadovoljstvo otvaranjem stalnog postava Zbirke Bauer te ukazao na značaj kulture kao promicateljice života u Vukovaru.

Ravnateljica Gradskoga muzeja Vukovar Ružica Marić, istaknula je kako je Zbirka Bauer postala jedan od najprepoznatljivijih simbola Vukovara. Nastala je donacijama osnivača Antuna Bauera, zaljubljenika u umjetnost i svoj grad, i supruge mu Antonije Bauer. "Zbirka sadrži najcjelovitiji presjek moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća i niti jedna velika galerija u Hrvatskoj ne može napraviti izložbu presjeka određenog vremenskog razdoblje bez da posudi barem jedno dijelo iz Zbirke Bauer", naglasila je ravnateljica.
Od 244 umjetnine koje čine stalni postav Zbirke Bauer, 144 umjetnine su restaurirane, a ostale temeljito očišćene, rekao je muzejski savjetnik i voditelj Zbirke Bauer Zdravko Dvojković, te podsjetio kako se od oko 2800 umjetnina Zbirke Bauer još uvijek traga za 599 umjentina koje su nestale tijekom okupacije Vukovara 1991. godine.

Voditeljica projekta povrata kulturnih dobara Gradskoga muzeja Vukovar mr. sc. Branka Šulc, naglasila je kako je povrat otuđenih kulturnih dobara tijekom Domovinskog rata pri samom kraju.