U Gradskom muzeju Vukovar dana 26.1.2018. održana je 11. po redu Noć muzeja koju je, nakon pozdravnih riječi Ružica Marić, ravnateljica Muzeja u ime gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, otvorila zamjenica Ivana Mujkić. Prva manifestacija Noći muzeja održana je 1998., u Njemačkoj, a sljedeće 1999. u Francuskoj da bi već 2005. postala europska manifestacija u koju su se te godine uključili tek šest muzeja u Zagrebu. Gradski muzej Vukovar dio je ove kulturne manifestacije od 2008. godine
Ovogodišnja Noć muzeja održana je pod geslom VAŽNO JE SUDJELOVATI.
Na svečanom otvorenju PRIČU O SPORTU igrom i plesom predstavila nam je Gimnastička skupina O.Š. Dragutina Tadijanovića uz izvođenje nekoliko dječjih pučkih igara. VUKOVARSKI SPORTSKI KLUBOVI DANAS predstavili su se izložbom fotografija, sportskih rekvizita, osvojenih medalja i pehara. Među mnogobrojnima, to su: Hrvatski košarkaški klub Vukovar, Hrvatski nogometni klub Borovo, Hrvatski nogometni klub Mitnica, Hrvatski nogometni klub Radnički, Klub podvodnih aktivnosti, Košarkaški klub Borovo, Malonogometni klub Bata Borovo, Muški odbojkaški klub Vukovar, Powerlifting klub Vukovar, Sinanju Shin Do Vukovarski Sokol, Stolnoteniski klub Vukovar 91, Taijiquan klub Vukovar, Udruga kluba sjedeće odbojke Vukovar i Ženski rukometni klub Vukovar.
Izvođenjem svojih sportskih vještina predstavili su se: Gimnastički klub Vukovar, Hrvatski veslački klub Vukovar, Karate klub Vukovar 91, Klub dizača utega Vukovar i Šahovski klub Vukovar 91.
Tijekom večeri uspostavljena je veza sa Vukovarcima, dobitnicima olimpijskih medalja tako da su i posjetitelji mogli putem video veze razgovarati sa Sandrom Paović, dobitnicom zlatne medalje u stolnom tenisu na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine i s Damirom Bičanićem, koji je osvojio brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. kao član Hrvatske rukometne reprezentacije
Poseban gost večeri bio je veslač Damir Martin, sa osvojene dvije srebrne medalje, prvu u četvercu na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i drugu u samcu na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. Dokumentarna foto izložba priređena tim povodom, uz već spomenute vukovarske olimpijce predstavila je i plivačicu Mirnu Jukić sa osvojenom brončanom medaljom na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008..
Na edukativnim radionicama na temu povijesti sporta u Vukovaru naši najmlađi posjetitelji su mogli putem kviza saznati nešto više ali i provjeriti svoje znanje o Olimpijskim igrama i sportu u Vukovaru te igrati memory, slagati puzzle i bojati sportske motive. Sportskom disciplinom KORAKOM KROZ POVIJEST VUKOVARA natjecateljske ekipa takmičile su se u sakupljanju zastavica uz korištenje aplikacije brojača koraka i vremena kroz 24 dvorane stalnog postava našeg Muzeja.
Tijekom cijele večeri posjetitelji su mogli razgledati multimedijalnu izložbu POVIJEST SPORTA U VUKOVARU Iz bogate zbirke fotografija Gradskog muzeja, također razgledati izložbu poštanskih maraka Republike Hrvatske na temu sporta iz zbirke Ive Kovačevića, člana Hrvatskog filatelističkog društva Vukovar, izložbu SLUŽBENIH UČESNIČKIH MEDALJA SA OLIMPIJSKIH IGARA iz zbirke Gordana Gotala
Održana je i humanitarna akcija VUKOVAR IMA HERC ZA MAŠU za pomoć malenoj Vukovarki Maši koja treba transplantaciju bubrega. Veliki interes pokazala je publika za razgledanje STALNOG POSTAVA GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR kao i STALNOG POSTAVA ZBIRKE BAUER, te posjet izložbi POD KAPOM LUDE, akademske slikarice Nade Zec Ivanović .
Za najupornije organizirano je druženje i AFTER PARTY u klubu Quo Vadis Vukovar
Program u Noći muzeja 2018 priredili su vukovarski muzealci Olivera Crevar, Ana Filipović, Renata Devetak Roca, Gorana Kušić, Ivana Nadovski, Zoran Šimunović, Rosanka Savić Mitrović, Toni Roca, dok su tehničku realizaciju ostvarili Saša Rajković, Ante Džalto, Mario Rajtarević, Ljubica Raspudić i Jelka Vuletić.