Gradski muzej Vukovar već 15. godinu za redom sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja otvarajući svoja vrata brojnim posjetiteljima. Ova godina je izuzetno važna jer svi muzeji nakon tri godine trajanja pandemije, koliko su muzeji bili zatvoreni za grupna događanja nastoje vratiti publiku i privući nove posjetitelje.
U Noći muzeja 2023. povezali su se tri vukovarska muzeja – Muzej vučedolske kulture, Gradski muzej Vukovar i Franjevački muzej Vukovar s obzirom da imaju izniman utjecaj u edukaciji i očuvanju kulturne baštine Vukovara.

Koristeći zajednički naziv ovogodišnje manifestacije MOĆ MUZEJA, svoj program su proveli pod nazivom: MOĆ MUZEJA – PROŠLOST ZA BUDUĆNOST - čuvamo – educiramo – povezujemo.

U Gradskom muzej Vukovar Noć muzeja otvorena je izložbom: u Galeriji Oranžerija
ZAUVIJEK MR. MORGEN - IVO ROBIĆ, autorice Vesne Leiner, posvećene ovom našem glazbenom velikanu svjetske slave samo dan prije 100-te godišnjice njegovog rođenja. Izložbu su organizirali uz Gradski muzej i Muzej Grada Zagreba i Muzej turizma iz Opatije. Večer posvećena Ivi robiću nastavila se izvođenjem njegovih najpopularnijih melodija koje su u Mramornoj dvorani Dvorca Eltz izvodili Josip Paulić, tenor i Ante Blažević, na klavijaturama. U ovom glazbenom programu sudjelovali su i učenici Glazbenih odjela OŠ Dragutina Tadijanovića u programu pod nazivom MALI GLAZBENI VELIKANI muzicirajući na različitim instrumentima čime se nastavila vrlo uspješna suradnja našeg Muzeja i Glazbenih odjela.

Barokna dvorana. Glavni moto ovogodišnje noći je POVEZIVANJE tako su se u glazbenoj noći s našim učenicima povezali i učenice Glazbene škole Franje Kuhača iz Osijeka svirajući na flautama u različitim prostorima stalnog postav. Posjetitelji su mogli čuti i zvuk gajdi koje je svirala Anita Šteter iz Osijeka.
PLESNA CRTICA INSPIRIRANA GLAZBOM IVE ROBIĆA u Baroknoj dvorani izvodio je Plesni ansambl Odjela suvremenog plesa OŠ Dragutina Tadijanovića

Uz obilazak stalnog postava za posjetitelje je bila u Paviljonu II otvorena Izložba Narodnog muzeja u Zadru UMJETNOST TAPISERIJE - Ane i Ivana Tomljanović
Na tragu ove izložbe bila je u suradnji s OŠ Antuna Bauera za najmlađe posjetitelje organizirana i radionica tkanja na vertikalnom tkalačkom stanu koju je vodila kustosica Renata Devetak Roca. Vežući se uz glazbenu Noć muzeja organizirana je i radionica Povijest glazbe – lenta vremena koju je vodila muzejska pedagoginja Ivana Nadovski.

IGRA POVEZIVANJA uključivala je tri vukovarska muzeja – Muzej vučedolske kulture, Gradskog muzeja Vukovar i Franjevačkog muzeja Vukovar.
Posjetitelji su pronalazili po tri predmeta u svakom muzeju koji su na sebi nosili iste simbole : krug /sunce, križ i cik-cak / valovnicu označni u svakom muzeju drugom bojom: crvenom plavom i žutom. Fotografiranjem pored predmeta sa označenim simbolima i slanjem na facebook Gradskog muzej uključili su se u nagradnu igru koja će voditi ka zajedničko druženje nakon što se saberu rezultati igre.

Uz želju da naši muzeji postanu stalna točka interesa naših sugrađana pozivamo vas da pratite naše društvene mreže i pridružite se i ostalim muzejskim manifestacijama.