×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2012/12/06/02
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2012/12/06/02

U galeriji Oranžerija, 05. prosinca 2012. godine u 19 sati otvorena je retrospektivna izložba slika, skulptura i grafika osječkog slikara JOSIPA LEOVIĆA (1885. - 1963.) u suradnji Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku i Gradskog muzeja Vukovar.

Na samom otvorenju uz prisustvo ljubitelja umjetnosti, ispred Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku (GLUO) prisustvovali su mr. art. Leonilda Conti, ravnateljica i mr. sc. Daniel Zec, autor izložbe. U ime Grada Vukovara i Odjela za društvene djelatnosti nazočio je Dejan Nađ, viši referent za socijalnu skrb, predškolski odgoj i školstvo.

Posjetiteljima se obratila Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar i posjetitelje je upoznala s kulturnim događanjima za vrijeme trajanja XV. adventskih svečanosti u Gradskom muzeju Vukovar. Zdravko Dvojković, muzejski savjetnik upoznao je prisutne o dugogodišnjij suradnji i razmjeni izložbi s Galerijom likovnih umjetnosti u Osijeku.

O radu Josipa Leovića i samoj izložbi govorio je autor izložbe mr. sc. Daniel Zec, kustos.

„U širokom rasponu od simbolizma, secesije i art decoa prema retrohistoricističkom, deskriptivno-realističkom, postimpresionističkom i dekorativnom, Leovićevo stvaranje otvara nam se u svojoj tematskoj i stilskoj polimorfnosti. Leovićev likovni izričaj u mnogočemu je određen školovanjem u Beču poč. 20. st., u vremenu kada simbolizam i secesija u toj metropoli srednjeeuropske umjetnosti kao dominantni stilski pravci i likovne struje dosežu svoj vrhunac...(Daniel Zec)"

Izloženi eksponati su iz fundusa Galerije likovnih umjetnosi u Osijeku, Muzeja Slavonije Osijek, Osječko-baranjske županije i Zbirke Bauer Vukovar. Uz izloženu sliku „Mrtva priroda s lubenicom, 1920." vezana je i jedna zanimljivost. Naime, Josip Leović prvu samostalnu izložbu izvan Osijeka imao je u Vukovaru, u svibnju daleke 1921. godine. Pokrovitelj izložbe bio je grof Karlo II. Eltz (otac Jakoba Eltza) i spomenutu sliku otkupio je s izložbe za 50.000 kruna. Danas je slika u fundusu Zbirke Bauer Vukovar i potreban joj je restauracija.

Autori likovnog postava izložbe u Vukovaru su Zdravko Dvojković, muzejski savjetnik i Rosanka Savić-Mitrović, kustos uz tehničku realizaciju Saše Rajkovića i Ante Džalte.

Izložba je za posjetitelje otvorena do 15. siječnja 2013. godine.

{gallery}2012/12/06/02{/gallery}