U subotu, 20. srpnja 2013. godine održala su se prva vjenčanja u Dvorcu Eltz nakon Domovinskog rata. U svečanoj dvorani, poznatoj kao Mramorno predvorje a danas nazvanoj i Dvoranom zrcala, uz zvuke svadbenog marša održale su se tri ceremonije sklapanja braka. Prvi su se vjenčali Davor Maul i Ivana Lošenc iz Vukovara, drugi par je Karlo Brandt i Mirela Ristović iz Svinjarevaca i treći par je Siniša Minić i Snežana Lukić iz Negoslavaca. Vjenčala ih je matičarka Marija Pavlović iz Matičnog ureda Vukovar.

Podsjetimo: prema inicijativi gradonačelnika Vukovara Željka Saboa Ured državne uprave Vukovarsko srijemske županije donio je Odluku da službeni prostor za svečani čin sklapanja braka bude dvorac Eltz. Na tragu tih dogovora Gradski muzej Vukovar je uredio prostor, glazbom opremio Hrvatski radio Vukovar te je tako ceremonija vjenčanja dobila svoj puni sjaj.

Iz ne tako davne prošlosti prisjetimo se tek nekoliko detalja: u dvorac Eltz Muzej je „uselio" 1966. godine gdje se premjestio iz zgrade Diližansne pošte smještene u baroknom središtu grad, te postupno u pojedinim prostorima u prizemlju i katovima dvorca, davne 1968., pa zatim 1969. godine otvarao svoj stalni postav Tadašnji direktor Muzeja i A. E. Brlić priredio je svečane dvorane Dvorca za različita događanja te su se u njima u suradnji s Skupštinom Općine Vukovar počela odvijati i vjenčanja. Cjelovit ugođaj dvorana opremljene potrebnim namještajem i slikama, dao je da svečani čin vjenčanja dobije i naglašenu dimenziju vrijednosti spomenika kulture.

Zadnje vjenčanje u Dvorcu Eltz održalo se pred sam rat 10. kolovoza 1991., kada je muzej zatvoren i kada su uslijed ratnih opasnosti započele aktivnosti na skidanju stalnog postava i sklanjanju muzejske građe u druge prostore. No, zadnje vjenčanje u gradu održano je 24. kolovoza 1991. godine u Matičnom uredu Općine Vukovar. Slijedeći dan, 25. kolovoza 1991. godine, na Dvorac Eltz pala je prva „krmača", avionska bomba velikih razorne moći, kojom je započelo sustavno razaranje grada.

Nakon povratka u Vukovar i procesa mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja vjenčanja su se od 1997. do 2000.godine održavala u Velikoj vijećnici Grada Vukovara, zatim u Matičnom uredu u Borovu od 2000. do 2006.godine, poslije toga nekoliko godina u Vili Fatma u Vukovaru 2007 i 2008., te od 2008. do 2013. u zgradu Crvenog Križa u Vukovaru, gdje je zadnje vjenčanje održano je 13. srpnja 2013. godine.

Nakon završene obnove Gradskog muzeja Vukovar i Dvorca Eltz u sklopu kojeg su prezentirane svečane dvorane kao ambijentalni prostori opremljeni vrijednim umjetninama, subota 20. srpnja 2013. godine, kada su ponovno počela vjenčanja u Dvorcu Eltz, ostat će zabilježena kao još jedan važan datum u životu i Muzeja i Dvorca i Grada Vukovara.

{gallery}2013/07/23/01{/gallery}