{gallery}2014/01/25/01{/gallery}Dana 23. siječnja 2014. godine svečano je otvoren stalni postav Gradskog muzeja Vukovar. Ni jedno kulturno događanje u Hrvatskoj nije dosad uspjelo na jednom mjestu okupiti sadašnje i bivše ministre kulture te sve one koji nešto znače u hrvatskoj muzeologiji kao što je to bilo na otvorenju stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar.
Stalni postav otvorila je ministrica dr. sc. Andrea Zlatar Violić. Među uzvanicima bili su bivši ministri kulture mr. sc. Božo Biškupić i Antun Vujić koji su započeli veliki projekt obnove kulturne baštine Vukovara. Poseban gost bila je nekad pomoćnica obaju ministara kulture mr. sc. Branka Šulc koja je odigrala važnu ulogu u obnovi Gradskog muzeja Vukovar koja traje od Domovinskog rata i s posebnom ulogom u 22 godišnjem procesu povrata nestalih umjetnina s područja cijele Hrvatske a poglavito vukovarske baštine.
Nazočni su bili i nekadašnji ravnatelji Gradskog muzeja dr. Vlado Horvat i Zdenka Buljan. Iznimno zadovoljstvo i priznanje rada Gradskom muzeju Vukovar izrazili su svojim dolaskom brojni ravnatelji i muzealci svih velikih muzejsko galerijskih ustanova kao i mnogi kulturnjaci iz cijele Hrvatske i naši sugrađani što znači da je na otvorenju bilo oko 800 posjetitelja.
Na samom početku svečanosti ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar i autorica koncepcije, kustosica Ruža Marić objasnila je da su pripreme za otvaranje započele još 1992. kada je uz pomoć Muzejskog dokumentacijskog centra trajalo sakupljanje građe i stvaranje muzeja u prostoru zagrebačkih Klovićevih dvora i Mimare – Muzej Vukovara u progonstvu.
Istovremeno počelo je prikupljanje i donacija hrvatskih umjetnika na inicijativu tadašnjeg ministra kulture Bože Biškupića, a danas ta zbirka sadrži oko 1400 umjetnina i bit će predstavljena tijekom ove godine.
Prisutnima se obratio i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo te grof Georg Eltz kojemu je uručen album s obiteljskim fotografijama iz dvorca.
Kompleks dvorca Eltz koji uključuje Veliki dvor i Gostinjac s paviljonima prezentiran je javnosti krajem 2011. godine, a prva faza stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar u prizemlju dvorca Eltz otvorena je u siječnju 2013. povodom Noći muzeja.
Na tri i pol tisuće kvadratnih metara u 17 soba raspoređeni su raznoliki tematski blokovi.
Najvećim dijelom izložena je građa iz fundusa Gradskog muzeja Vukovar. Novootvoreni stalni postav prezentira arheološku prošlost vukovarskog kraja, povijesni razvoj Vukovara, život na lesnom grebenu – etnografsku baštinu i tradicijsku kulturu, multimedijalnu prezentaciju Domovinskog rata i ratnu kronologiju te temu Vukovar danas - život u višenacionalnoj zajednici. Postav muzeja vrijedan je 14 milijuna kuna, a likovno rješenje stalnog postaav dala je dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović.
Obnovljena spomenička cjelina Gradskog muzeja Vukovar i i Gradski muzej Vukovar dio su projekta 'Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol' Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i Razvojne banke Vijeća Europe.