{gallery}2014/04/30/01{/gallery}Ideja za ovogodišnju, 19. muzejsku edukativnu akciju pod nazivom (BEZ) VEZE proizašla je iz teme za Međunarodni dan muzeja 2014. godine, koja nosi naziv Museum collections make connections.

Akcija se održava u razdoblju u od 18. travnja do 18. svibnja 2014. godine.

Jeste li ikada zakoračili u muzej i osjetili kao da vas netko promatra? Jeste li ikada pomislili da predmeti i zbirke koje vas okružuju (ni)su (bez)veze? Jeste li ikada osjetili da muzejske veze čekaju da ih istražite svim svojim osjetilima? Jeste li ikada pronašli muzejsku zbirku koja diše, govori, koja se glasa i koja povezuje predmete nevidljivim nitima? Ako jeste, tada ste pravi prijatelj muzeja!

Kroz akcije koje se održavaju već 19 godina zaredom, povezani smo kao gradovi, povezani smo kao muzeji, kao muzejski pedagozi i kao kustosi. Povezuju nas ljudi, povezuju nas djeca, mladi i odrasli, povezuju nas obitelji, grupe i pojedinci.
A što povezuje njih? Naše zbirke koje (ni)su (bez) veze u svim muzejima. Nalaze se na svim katovima, u raznim depoima i muzejskim sobama. Predmeti koji su povezani u zbirke zovu na istraživanje, stvarno i/ili virtualno kroz pogled, dodir, zvuk i njuh.

Osmu godinu Gradski muzej Vukovar sudjeluje u akciji Hrvatskog muzejskog društva i u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja.
Dana 29. travnja 2014. godine u Gradskom muzeju Vukovar održalo se predavanje naziva GROFOVSKE VEZE.

U organizaciji Gradskog muzeja Vukovar i muzejske pedagoginje Ivane Nadovski, prof. te ravnatelja vukovarske Gimnazije Davora Šijanovića i nastavnice Nade Prpa učenici 3. razreda su kao dio terenske nastave bili sudionici ove akcije. Grofovsku obitelj Eltz koja pripada njemačkom praplemstvu i potječe iz ranog srednjeg vijeka te i danas svoju lozu nastavlja u Njemačkoj predstavila je dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak, viši kustos Galerije likovnih umjetnosti Osijek koja je svoju doktorsku disertaciju izradila upravo o obitelji Eltz toliko važnoj za rast i razvoj grada Vukovar i njegove okolice.