{gallery}2014/12/01/03{/gallery} Dana 30. studenoga 2014. godine u Gradskom muzeju Vukovar Prvu adventsku svijeću u sklopu XVII. VUKOVARSKIH ADVENTSKIH SVEČANOSTI, koje se ove godine održavaju pod nazivom VUKOVAR – SVJETLO BUDUĆNOSTI upalio je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.
Već sedamnaestu godinu za redom Gradski muzej Vukovar u suradnji s Franjevačkim samostanom i Ustanovom u kulturi Hrvatski dom uz stalnu potporu Grada Vukovara, Vukovarsko srijemske županije, Ministarstva kulture RH, Ministarstva turizma RH i mnogobrojnih prijatelja organizira Vukovarske adventske svečanosti koje nas kroz četiri tjedna adventa priredbama na podlogama tradicijske kulture uvode u Božić - blagdan svjetla, mira i ljubavi.
Program otvaranja XVII. vukovarskih adventskih svečanosti započeo je u crkvi Sv. Filipa i Jakova izvođenjem dramskog recitala SUNČANI GRAD prema tekstu Radovana Ivšića kojeg je izvela Dramsko recitatorska skupina Gimnazije Vukovar „Sunčani grad", a pripremile Vesna Karaula, Giana Marović Zeko i Tijana Pavliček. Uvodni tekst čitala je učenica Vlatka Božić. Učenici Gimnazije ponijeli su svjetlo ulicama grada predvodeći unatoč kiši mnogobrojne Vukovarce u svjetlosnoj rijeci do Dvorca Eltz gdje se održao drugi dio programa vezan za tradicijske običaje.
Izvedbom adventske pjesme „Nebom leteć ptice male" Folklorna skupina Hrvatskog kulturnog glazbenog društvo „DUNAV" iz Vukovara uvela nas je u program obilježavanja XVII. Vukovarskih adventskih svečanosti.
Ženska pjevačka skupina „BOŠNJAČKE SNAŠE" s voditeljicom Katom Mišić i Muška pjevačka skupina „ BAĆE" IZ BOŠNJAKA koje vodi Matej Juzbašić prikazali su pripreme za nadolazeći blagdan: domaću radinost tradicijskog vezenja po kome su Bošnjaci nadaleko poznati, FODRUK, ŠLINGA, RIŠELJE i TOLEDO. Osim ove vještine, Bošnjačani su poznati i po izradi oboraka. Od tradicijskih običaja izveli su KOKOŠIJI BADNJAK - kokodakanje
i BADNJU VEČE - pripremanje stola, unošenje slame i kićenje krizbana.

Za kićenje bora izradili su sami ukrase od oraha, jabuka, a salonske bombone
od kojih su najpoznatiji: „svileni bomboni" i oni od šećera zvani „mačka u vreći" nabavili su u obrtničkoj radionici OBITELJI PERKOVIĆ iz Otoka koja je svoje umijeće uživo demonstrirala. Uz ovaj običaj otpjevali su tri pjesme: „Poslan bi anđeo Gabriel", „Radosna nam je ura" i „Kakve su to jasnosti u Betlehemu"
Kako je jednako važno sačuvati običaje kao i prenijeti ih mladima pokazala je Dramska skupina OŠ Antuna Bauera „ČESTITARI" koja je izvela običaj čestitanja Božića kada je cijela obitelj za blagdanskim stolom. Uz običaj kojeg su uvježbale Biljana Mihaljev i Marija Lacmanović, izveli su i dvije božićne pjesme: „U to vrijem godišta" i „Radujte se narodi".
Mladim „Čestitarima" pridružio se Zbor nižih razreda Glazbenog odjela OŠ Dragutina Tadijanovića pod ravnanjem Dunje Marković koji su izveli dvije božićne pjesme: „ Zdravo budi mladi kralju" i „ Spavaj mali Božiću".
U završnoj pjesmi pridružili su se svi izvođači i Tamburaški orkestar HKGD Dunav pjesmu: izvodeći božićnu pjesmu „Narodi nam se Kralj nebeski".
Gradski muzej Vukovar i dvorac Eltz ukrašeni su radovi svih vukovarskih vrtića i škola.