{gallery}2014/12/15/05{/gallery} Dana 14. prosinca 2014. godine u Gradskom muzeju Vukovar upaljena je 3. adventska svijeća i održan tradicionalni RAZGOVOR S GLUMCEM. Treća adventska svijeća već 17. put za redom pripada velikanima hrvatskog glumišta. Ove godine u ambijentu dvorca Eltz upalila ju je MARIJA SEKELEZ, glumica i ravnateljica Dječjeg kazališta Žar-ptica iz Zagreba. Njeni gosti bili su glumica JUSTINA VOJAKOVIĆ FINGLER i redatelj ROBERT RAPONJA ujedno i moderator priredbe. Blagdanski ugođaj izvođenjem božićnih pjesama ostvarili su članovi Tamburaškog sastava HKGD „DUNAV" Vukovar. Riječi zahvale gostima glumcima kao i producentu Festivala glumca Himzi Nuhanoviću, te Mariji Filipović, izvršnoj producentici Hrvatskog društva dramskih umjetnika i tajnici Festivala glumca, kao i blagdanske čestitke svojim sugrađanima u ime gradonačelnika Vukovara gospodina Ivana Penave i u svoje ime uputila ja Marija Budimir, zamjenica gradonačelnika. Adventsku svijeću do sada svijeću su palili Vanja Drach, Zvonimir Torijanac, Nada Subotić, Zlatko Vitez, Helena Buljan, Darko Milas, Zrinka Kolak, Špiro Guberina, Goran Grgić, Dragan Despot, Joško Ševo, Filip Šovagović, Joško Juvančić, Ivica Šestan, Boris Svrtan.
Marija Sekelez rođena je 1950. u Vukovaru, odrasla u Splitu gdje je završila srednju školu nakon koje je upisala Akademiju za kazališnu umjetnost-smjer gluma te diplomirala 1972. kao jedan od najboljih studenata.U svom profesionalnom glumačkom životu nastupila je u više od pedeset predstava s preko četiri tisuće izvedbi, u najmanje petnaest TV-serija i 50 -ak drama kao i u pet filmova. S predstavama (Kaspar, Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj, Woyczek, Don Juanov osmijeh, Odmor za umorne jahače, Ručni rad, Volpone, Bourek-Stoppard "Hamlet" itd. itd.) sudjelovala sam na preko četrdesetpet svjetskih i naših festivala. Predstave su dobile sve postojeće nagrade. Glumila je u svim kazalištima u Hrvatskoj, kao i na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu. U TV – serijama (Kapelski kresovi, Pozitivna nula, Jelenko, Marija i mnoge druge) ostvarila sam zapažene uloge kao i u filmovima (Ludi dani, Mećava, Vrijeme vode, Akcija Stadion itd.).
Za svoj umjetnički rad višestruko je nagrađena: Nagrada udruženja dramskih umjetnika Hrvatske 1986., Nagrada grada Zagreba 1998., Nagrada "Europski krug" 1999., Nagrada "Petar Brečić" 2005., Medalja Mare Nostrum 2009., Plaketa Hrvatsko društvo dramskih umjetnika 2011., Medalja Grada Zagreba 2011., Nagrada Dubravko Dujšin za 2010. za uspješno vođenje kazališta za djecu Žar ptica i utemeljenje Naj, naj,naj festivala. Za 35.godišnjicu svog umjetničkog djelovanja Marija Sekelez je za ulogu Helene u predstavi Diva, dobila Nagradu Fabijan Šovagović, za najbolju glumicu na Festivalu glumca u Vinkovcima 2012.god. U lipnju 2000. imenovana je ravnateljicom Gradskom kazališta Žar ptica gdje je izvedeno 43 premijera sa godišnjim 300 izvedbi koje su u svakoj godini posjetili oko 45 000 djece. Pod njenim ravnanjem Kazalište Žar ptica dobilo je 79 nagrada na nacionalnim i internacionalnim festivalima, od toga 5 Nagrada Hrvatskog glumišta za najbolju predstavu 2002., 2005., 2008.,2013. i 2014. godine. Gostovali smo u Sloveniji, BiH-u, Venezueli, Izraelu, Bugarskoj, Austriji, Rumunjskoj,Poljskoj, Velikoj Britaniji,Srbiji, Mongoliji i Egiptu te po cijeloj Hrvatskoj.