{gallery}2015/02/03/01{/gallery} Deseta, jubilarna Noć muzeja 2015. održana je u više od 100 gradova a okupila je preko 200 muzeja u cijeloj Hrvatskoj. Prva manifestacija održana je 1998, u Njemačkoj , već slijedeće 1999 u Francuskoj da bi već 2005. postala europska manifestacija u koju su se te godine uključili tek šest muzeja u Zagrebu. Gradski muzej Vukovar dio je ove kulturne manifestacije punih osam godina nastojeći sve vrijeme promovirati vrijednosti kulturne baštine Vukovara ali i nizom radionica, prezentacija, izložbi i glazbenih nastupa animirati što više sudionika , pogotovo polaznika vukovarskih vrtića i škola. Za naš muzej Noć muzeja ima posebno značenje zato jer je nakon niza godina obnove kompleksa dvorca Eltz a paralelno s tim aktivnostima i obnove samog muzeja, prva faza stalnog postava u prizemlju Dvorca otvorena u Noći muzeja 2013. godine, a stalni postav u cjelini otvoren je 23. siječnja uoči Noći muzeja 2014. godine. Interes javnosti
i ove godine ostao je istog intenziteta kao i nakon otvaranja stalnog postava kada je naše izložbe obišlo preko 4000 posjetitelja, naših sugrađana, djece i mladeži ali i gostiju iz Vinkovaca, Osijeka, Županje, Iloka i drugih mjesta naše i susjedne županije. Za dobar posjet pobrinuli su se muzealci Gradskog muzeja koji su u suradnji s drugim institucijama i školama organizirali niz atraktivnih sadržaja prihvatljivih za različite uzraste.

Kako je tema ovogodišnje manifestacije ''Izumi i otkrića – Nikola Tesla - univerzalni um'' program smo vezali za Lavoslava Ružičku, rođenog Vukovarca, velikog izumitelja i dobitnika Nobelove nagrade za kemiju 1936. godine. S toga je veliku pozornost izazvao program vukovarskih gimnazijalaca pod nazivom RUŽIČKA U DRUŠTVU VELIKANA HRVATSKE ZNANOSTI, u kojem su učenici pod vodstvom profesorice Vesne Karaula tumačili likove poznatim izumitelja među kojima su Nikola Tesla, Ruđer Bošković, Vladimir Prelog, Slavoljub Penkala, Faust Vrančić, Ivan Vučetić, David Schvarz, Franjo Hanaman , Zlata Bart; Lavoslav Ružička.
Posebno atraktivan za mlađe posjetitelje bio je program demonstracije Teslinih izuma kojeg su pod vodstvom profesora Zorana Konjevića izveli učenice srednje škole Nikola Tesla . U likovnoj radionici Drenke Mayer učenici o.š. Dragutina Tadijanovića izradili su plakate posvećene Nikoli Tesli i Slavoljubu Penkali.

Svečanosti otvorenja upriličena je u velikoj izložbenoj dvorani Paviljon II. Uz nastup Plesnog odjela o.š. Dragutina Tadijanovića uz plesnu igru „Želja" koju su uvježbale voditeljice Tanja Pavošević i Ana Blažanin a sudjelovale učenice drugog, trećeg i četvrtog razreda otvorena je izložba slika, fotografije i skulptura autora Branka Marića.
Gostima se obratila Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, o autoru i njegovom djelu govorio je Ivica Belamarić, povjesničar umjetnosti iz Gradskog muzeja u Vinkovcima dok je riječi zahvale uputio sam autor. U glazbenom dijelu otvorenja sudjelovali su Vjekoslav Čolak učenik 6. razreda OŠ D. Tadijanovića, kao i glazbenici
Ivica Belamarić na gitari i tenor Josip Paulić.

Uz nazočnost mnogobrojnih gostiju, među kojima Igor Gavrić, predsjednik Gradskog vijeća, Marijan Pavliček, zamjenik gradonačelnika, Ana Živanović, pročelnica za društvene djelatnosti i Marina Sekulić, pročelnica za kulturu i turizam Grada Vukovara, manifestaciju Noć muzeja 2015. godine i ujedno izložbu autora Branka Marića, otvorila je Marija Budimir, zamjenica gradonačelnika Vukovara.

U cjelovečernjem programu predstavljen je Projekt Arheološkog parka i Muzeja vučedolske kulture čije otvaranje se očekuje sredinom 2015. godine. Prdavanje na temu Fantastična otkrića Vučedolaca –Prva serijska proizvodnja metala i najstariji hram posvećen jednom bogu metalurgije održala je Mirela Hutinec, ravnateljica muzeja.
Izložbe Vučedol – vrijednost prošlosti za budućnost i multimedijalna prezentacija-Vučedol – lokalitet, kultura, projekt dali su niz interesantnih informacija posjetiteljima.

Prvi puta u Noći muzeja Gradskog muzeja Vukovar sudjelovali su Hrvatski državni arhiv iz Zagreba i Državni arhiv u Vukovaru. Ravnatelj Stjepan Prutki i gošća iz Zagreba Irena Milobara, arhivistica i autorica radionice Katastarska baština istočne hrvatske u digitalnom okruženju, kao i prezentacije -Stari planovi u novom ruhu – Izradimo plan izmišljenog/stvarnog naselja upotrebom starih simbola, punih dva sata radili su s učenicima atraktivan program izrade vlastitih karata upotrebom starih simbola.

Puninu večeri dao je gostujući Ansambl Operni suveniri koji su priredili nezaboravnu glazbenu večer. Gosti Renata Penezić, flauta, Branko Mihanović, oboa, Mario Čopor, klavir već su bili sudionici glazbenih večeri u dvorcu Eltz ali u vrijeme dok je dvorac bio ruševina. Tim prije je njihovo muziciranje bilo puno emocija i posebnog nadahnuća.

Tijekom noći posjetitelji su mogli razgledati novi stalni postav ali i posjetiti izložbe postavljene u različitim prostorima Dvorca: u Galeriji Oranžerija postavljena je izložbe
UMJETNIČKA BAŠTINA OBITELJI PEJAČEVIĆ koju je Muzej ostvario u suradnji s Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku autorica dr. sc. Jasminka Najcer, kustosice Muzeja iz Osijeka i i Silivja Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja u Našicama.

Posebnu pozornost izazvala je izložba SREDNJOVJEKOVNE SPRAVE ZA MUČENJE, koja je postavljena u podrumskim prostorima dvorca Eltz. Izložba je u Hrvatsku došla iz Poljske, a u Gradskom muzeju ostat će do lipnja ove godine.

Sudjelovanje naših sugrađana bilo je potencirano i održavanjem RADIONICA MUZEJSKIH SUVENIRA U TRADICIJSKIM TEHNIKAMA u organizaciji Jasne Babić, direktorice Turističke zajednice grada Vukovara u kojima su sudjelovali Mirjana Čupić u izradi sapuna, Mario Kiš u tehnikama tradicijskog tkanja, Ivan Mrkonja pri izradi suvenira od keramike i Ljiljana Pavešković Burazer.

Cijelu manifestaciju Noć muzeja 2015. godine u Vukovaru organizirali su muzealci Gradskog muzeja Vukovar sa suradnicima u cilju prezentacije vrijednosti kulturne baštine
Vukovara ali i šireg hrvatskog prostora.

Srdačno Vaš Gradski muzej Vukovar