{gallery}2015/04/30/03{/gallery} Mirnom reintegracijom 1998. godine počinje i obilježavanje Dana Grada Vukovara 3. svibnja. Dan Grada je prisjećanje na povelju hercega Kolomana kojom je on 1231. podario privilegij i status slobodnog kraljevskog grada onodobnim žiteljima vukovskoga suburbija (podgrađa), no taj je datum u crkvenom kalendaru zapravo blagdan svetih apostola Filipa i Jakova, patrona kojima je posvećen glavni oltar stolne vukovarske crkve. Njezina je gradnja započeta 24. lipnja 1723.
Važni datumi za Vukovar:
- isprava kralja Ludovika I iz 1347. po prvi put Vukovo naziva Wolkovarom
- 1526. pada u otomanske ruke i doživljava cezuru u svom razvoju te gubitak statusa slobodnoga kraljevskoga grada
- 1687. je oslobođen osmanskoga zagrljaja i počinje živjeti jednu novu povijesnu epohu
- 1873. kada se ujedinjuju trgovišta (oppidumi) Stari i Novi Vukovar u jednu administrativnu komunu.
Funkcionalno gledajući, trgovište ima nižu razinu autonomije od grada i taj će status biti korigiran tek 1919. godine. Time je okončan četiri stoljeća dug proces povratka ranije stečenoga statusa.
U XX stoljeću grad je doživio najveći procvat, ali i svoj opetovani pad. Izmjene vlasti su se intenzivirale, a s njima i aktualni, važni datumi pa je puk na to spontano reagirao slaveći alternativne blagdane. Štovanje sv. Bone, patrona grada i šire okolice s obje dunavske obale (od Osijeka, Vinkovaca do Bača), počelo je još od časa kada su njegove relikvije prispjele u Vukovar 24. lipnja 1754. i položene na pobočni oltar crkve ss. Filipa i Jakova. Crkveni mu je god 1. kolovoza kada se komemorira njegova mučenička smrt 260. godine. Štovanje sv. Antuna, 13. lipnja, je opće prihvaćen i puku najomiljeniji blagdan pa na misno slavlje dolaze i inovjerci, a tu se proslavu s pravom može nazvati kirbajem.
Obilježavati važne povijesne datume je potrebno jer kako nas je magistra vitae naučila neke vrijedne stvari koje su gradile generacije, a koje držimo da su same po sebi razumljive, ipak mogu nestati u hipu. Vraćanje na prethodne pozicije tada može trajati doslovno stoljećima.
Neka je Vukovaru i nama svima sretan Dan Grada!!
Srdačno Vaš Gradski muzej Vukovar

tekst napisao kustos Toni Roca, prof.

ilustracije:
1 Prijepis diplome hercega Kolomana iz 1231. u povelji kralja Stjepana iz 1263.
2 Isprava kralja Ludovika I iz 1347. u kojoj Vukovo se po prvi put naziva Wolkovarom
3 Mali barokni trg u centru Vukovara
4 Magistrat trgovišta Stari Vukovar (Domus oppidana), 1818.
5 Barokni zidani most na Vuki
6 osip Kristić, postolar, načelnik 1881-1882. kada su trgovišta Stari i Novi Vukovar postala jedna administrativna cjelina
7 Pogled na glavni oltar posvećen svetim apostolima Filipu i Jakovu, zaštitnicima crkve i grada
8 Relikvije sv. Bone Mučenika nalaze se u crkvi od 1754.
9 Sv. Antun Padovanski, tempera i ulje na platnu iz samostanske kolekcije (Pavao Senser, oko 1740.)
10 Kolomanova diploma