{gallery}2015/07/03/01{/gallery}Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vukovara Marina Sekulić prisustvovala je otvorenju izložbe LUKO PALJETAK - SLIKE ZA LILIPUT i promociji knjige poezije GODIŠNJA DOBA DANA održane u Gradskom muzeju Vukovar u galeriji Oranžerija dana 1. srpnja 2015. godine.
U organizaciji ovog iznimnog događaja sudjelovalo je tijekom 2015. godine nekoliko gradova: Galerija Sebastian art Dubrovnik, Gradski muzej Varaždin, Muzej grada Koprivnice, Galerija Sv. Krševana, Šibenik, Matica hrvatska Požega i Gradski muzej Vukovar.
O likovnom i pjesničkom stvaralaštvu Luke Paljetka govorio je likovni kritičar iz Zagreba Milan Bešlić, dok je svoju poeziju čitao sam autor, a izložbu je postavio Zoran Šimunović, akademski slikar.
Česti gost u Vukovaru, akademik Luko Paljetak priredio je iznimno ugodnu večer za posjetitelje podsjećajući kako nas osim univerzalnih vrijednosti poezije i umjetnosti vežu i prijateljski odnosi gradova Dubrovnika i Vukovara te da mu je bila iznimna čast da je kao Dubrovčanin i akademik uz Vukovarca i akademika Pavla Pavličića pisao tekst Povelje o prijateljstvu ovih dvaju gradova.
Donosimo samo mali isječak iz njegove biografije: Rodio se i odrastao u Dubrovniku u kojem živi i radi. Studirao je hrvatski i engleski jezik na Filozofskom Fakultetu Sveučilišta u Zadru gdje je kasnije i radio kao asistent.
Bio je redatelj i dramaturg Zadarskog kazališta lutaka te jedan od urednika Zadarske revije. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Vrstan je prevoditelj s engleskog, francuskog i slovenskog jezika.
Stalni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i dopisni je član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU). Član je i brojnih književnih udruženja u Hrvatskoj i inozemstvu i dobitnik mnogih nagrada i priznanja. Urednik je časopisa Dubrovnik koji izdaje Matica Hrvatska ogranak Dubrovnik.
Objavio je 40-ak pjesničkih zbirki, uredio je nekoliko pjesničkih antologija, napisao je i obradio mnogo predložaka za kazalište lutaka, dok posebno poglavlje čini njegovo stvaralaštvo za djecu.
Mnoge od njegovih pjesama su uglazbljene i postale su nezaobilazni dio dubrovačke i hrvatske pop-kulture, među njima pjesme U svakom slučaju te volim i Na Stradunu.
Izložba će biti otvorena do 27. srpnja 2015. godine.