{gallery}2015/10/09/01{/gallery} U Gradskom muzeju Vukovar, u baroknom zdanju dvorca Eltz, otvorena je međunarodna izložba alternativnog stripa - comiXconnection u organizaciji Muzeja europskih kultura iz Berlina, Gradskog muzeja Vukovar, Hrvatskog doma Vukovar i Udruge StripOs.

Izložbu je uvodno predstavila Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar govoreći o važnosti međunarodne suradnje muzejskih i galerijskih ustanova na projektima koji povezuju autore različitih kulturnih sredina a institucijama otvaraju mogućnost jačeg povezivanja i stvaranja novih projekata.

Ivanka Miličić, ravnateljica Hrvatskog doma Vukovar upoznala je prisutne sa već višegodišnjim aktivnostima na popularizaciji stripa u našoj sredini organiziranjem izložbi, radionica i promociji publikacija naših autora Domagoja Rapčaka i Nenada Barinića, koje su održane u prostoru Hrvatskog doma.

Izložbe je u cijelosti predstavila Beate Wild, autorica i voditeljica projekta u ime Muzeja europskih kultura iz Berlina, po čijoj zamisli su 63 autora iz šest europskih zemalja

kroz karikaturu prikazali povijest razvoja karikature u svojim sredinama a također se predstavili crtajući aktualna događanja. Izložba je putovala gradovima uz rijeke Dunav i Savu, povećavajući tako svoj fundus autorima iz gradova domaćina koji bi tako postajali dio cjelovite izložbe koja je u Vukovaru zaokružena u cijelosti i gdje su se autorima iz inicijalnih zemalja Rumunjske, Mađarske Srbije, Hrvatske i Slovenije pridružili i autori iz Bosne i Hercegovine.

Završna riječ pripala je članovima Udruge StripOs Domagoju Rapčaku i Nenadu Bariniću iz Vukovara koji su predstavili svoje aktivnosti i najavili niz radionica za djecu i odrasle.

Nakon otvaranja izložbe više strip-autora je  demonstriralo svoje umijeće crtajući za publiku teme po njihovim željama. Tako je nastalo dvadesetak crteža koji će zasigurno ostati trajnom uspomenom na ovaj događaj. Uz to, Domagoj Rapčak pred publikom je izveo demonstracijsko oslikavanje stolice koja nakon završetka ostaje trajnim dijelom postava ove izložbe i pridružuje se preostalim stolicama do sada oslikanih na svim dosadašnjim postajama.

Vukovar je 17. europski grad koji je ugostio ovu izložbu i ujedno je i zadnja destinacija ove izložbe u središnjoj i istočnoj Europi. Nakon Vukovara izložba se biti predstavljena u Austriji i Njemačkoj.

Uz brojnu publiku izložbu su posjetili i maturanti Vukovarke Gimnazije te na taj način dali posebnu notu samom otvorenju.

Tijekom trajanja postava izložbe, od 07. do 31. listopada, u organizaciji Hrvatskog doma Vukovar održati će se škola stripa pod vodstvom vukovarskih strip-autora Nenada Barinića i Domagoja Rapčaka.