{gallery}2016/02/22/02{/gallery} U Gradskom muzeju Vukovar u Galeriji Oranžerija 18. veljače 2016. otvorena je izložba fotografija nastala u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice i priznatog fotografa Damira Hoyke pod nazivom Crna šuma. Serija fotografija nastala je nedugo nakon katastrofalnog požara na području Trstenika na otoku Pelješcu.

Cilj izložbe je putem fotografija, kojima se prikazuju apokaliptični prizori nakon požara, senzibilizirati javnost na posljedice neodgovornog ponašanja pojedinca. Sam autor smatra kako je ova izložba projekt vezan uz vatrogastvo koji će omogućiti predstavljanje novog standarda u promotivnim aktivnostima društveno važnih djelatnosti.

Izložbu je uvodno predstavila Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar govoreći o dugogodišnjoj suradnji Gradskog muzeja Vukovar i Vatrogasne zajednice grada Vukovara u raznim situacijama, događanjima i manifestacijama.
Ispred Hrvatske vatrogasne zajednice govorila je Nina Francetić, urednica časopisa Vatrogasni vjesnik osvrnuvši se da izložba odaje priznanje vatrogascima koji su svojim zalaganjem i požrtvovnošću spriječili još veću požarnu katastrofu, o izložbi općeg interesa s ciljem da upozori građane na moguće požarne opasnosti te da će izložba povezati razne dijelove Hrvatske čiji vatrogasci međusobno surađuju na najtežim požarima i drugim katastrofama. Putujuća izložba ujedno je uvertira u brojne promidžbene aktivnosti kojima Hrvatska vatrogasna zajednica u ovoj godini slavi visoku 140. obljetnicu. Vedran Runjić, voditelj muzeja Hrvatskog vatrogastva u Varaždinu govorio je osamom Muzeju hrvatskog vatrogastva koji nudi posjetiteljima uvid u iznimno zanimljiv razvojni put hrvatskog vatrogastva, kroz prikaz tehničkog razvoja oprema i napredovanja same vatrogasne organizacije.

Izložba je otvorena do 29. veljače 2016. godine.