{gallery}2015/06/08/04{/gallery} Turistička zajednica grada Vukovara, u suradnji s Turističkom zajednicom Vukovarsko-srijemske županije koja je nositelj nominacije, te turističkim zajednicama gradova Ilok i Vinkovci, sudjeluje u ovogodišnjem izboru za Europsku destinaciju izvrsnosti na temu Turizam i Gastronomija. U izboru sudjelujemo kao destinacija Srijem i Slavonija, a pod nazivom Okusi Srijema i Slavonije. Destinacija objedinjuje gradove Vukovar, Vinkovce i Ilok, te općine Bošnjaci, Tordinci i Nijemci.

Nakon što je tijekom mjeseca svibnja povjerenstvo EDEN-a obišlo sve nominirane destinacije, sa zadovoljstvom obavještavamo da je destinacija Srijem i Slavonija ušla među pet finalista za izbor Europske destinacije izvrsnosti, te će se u ponedjeljak, 15. lipnja, zajedno s ostalim finalistima predstaviti u Zagrebu. Isti dan ćemo saznati i ovogodišnjeg pobjednika.

Tema izbora pobjednika za europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) za 2014./2015. godinu je Turizam i lokalna gastronomija, čiji je cilj nagrađivanje i promicanje netradicionalnih turističkih odredišta koja su u svoju turističku ponudu uključila lokalnu i autohtonu gastronomiju. Europske države koje su prijavile projekt organiziraju izborni postupak na nacionalnoj razini, u okviru kojeg biraju do deset odredišta koja ulaze u uži izbor za nacionalnog pobjednika za EDEN. U zadnjem krugu ocjenjivanja, bira se jedna destinacija - nacionalni pobjednik i četiri destinacije finalista.

Izbor Europske destinacije izvrsnosti projekt je Europske komisije koji se provodi od 2006. godine, a s ciljem promicanja europskog turizma, stvaranja svijesti o raznolikosti i kvaliteti europske turističke ponude, promicanja svih zemalja i regija, ublažavanja sezonalnosti, pokušaja da se izbalansiraju turistički tokovi (kako vremenski tako i destinacijski), stvori platforma za razmjenu dobrih primjera na europskoj razini, promovira umrežavanje nagrađenih destinacija, te stimuliraju druge destinacije da usvoje modele održivog razvoja turizma.

Hrvatska se uspjela izboriti za pravo sudjelovanja u ovome izboru za EDEN destinaciju u Hrvatskoj, koji svake godine operativno provodi Hrvatska turistička zajednica sa sustavom turističkih zajednica.