×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2015/06/08/04
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2015/06/08/04

{gallery}2015/06/08/04{/gallery} Turistička zajednica grada Vukovara, u suradnji s Turističkom zajednicom Vukovarsko-srijemske županije koja je nositelj nominacije, te turističkim zajednicama gradova Ilok i Vinkovci, sudjeluje u ovogodišnjem izboru za Europsku destinaciju izvrsnosti na temu Turizam i Gastronomija. U izboru sudjelujemo kao destinacija Srijem i Slavonija, a pod nazivom Okusi Srijema i Slavonije. Destinacija objedinjuje gradove Vukovar, Vinkovce i Ilok, te općine Bošnjaci, Tordinci i Nijemci.

Nakon što je tijekom mjeseca svibnja povjerenstvo EDEN-a obišlo sve nominirane destinacije, sa zadovoljstvom obavještavamo da je destinacija Srijem i Slavonija ušla među pet finalista za izbor Europske destinacije izvrsnosti, te će se u ponedjeljak, 15. lipnja, zajedno s ostalim finalistima predstaviti u Zagrebu. Isti dan ćemo saznati i ovogodišnjeg pobjednika.

Tema izbora pobjednika za europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) za 2014./2015. godinu je Turizam i lokalna gastronomija, čiji je cilj nagrađivanje i promicanje netradicionalnih turističkih odredišta koja su u svoju turističku ponudu uključila lokalnu i autohtonu gastronomiju. Europske države koje su prijavile projekt organiziraju izborni postupak na nacionalnoj razini, u okviru kojeg biraju do deset odredišta koja ulaze u uži izbor za nacionalnog pobjednika za EDEN. U zadnjem krugu ocjenjivanja, bira se jedna destinacija - nacionalni pobjednik i četiri destinacije finalista.

Izbor Europske destinacije izvrsnosti projekt je Europske komisije koji se provodi od 2006. godine, a s ciljem promicanja europskog turizma, stvaranja svijesti o raznolikosti i kvaliteti europske turističke ponude, promicanja svih zemalja i regija, ublažavanja sezonalnosti, pokušaja da se izbalansiraju turistički tokovi (kako vremenski tako i destinacijski), stvori platforma za razmjenu dobrih primjera na europskoj razini, promovira umrežavanje nagrađenih destinacija, te stimuliraju druge destinacije da usvoje modele održivog razvoja turizma.

Hrvatska se uspjela izboriti za pravo sudjelovanja u ovome izboru za EDEN destinaciju u Hrvatskoj, koji svake godine operativno provodi Hrvatska turistička zajednica sa sustavom turističkih zajednica.