Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Željko Sabo u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara održao je konferenciju za medije na kojoj se po samom završetku štrajka u pravosuđu osvrnuo na situaciju vezanu za posljedice koje je na području Vukovara on izazvao, kao i na cijelu situaciju u Slavoniji.

Kako uvodno navodi Sabo, štrajk u pravosuđu suočio nas je s istinom koja je mnoge iznenadila, a to je visina prihoda naših sugrađana koja u današnjem vremenu nije dostatna za normalan život.

„Štrajk je završio, ali mislim da je iza njega ostalo nezadovoljstvo među ljudima. Kao čovjek sam duboko suosjećao s tim ljudima i navijao za njih da uspiju u štrajku dobiti što bolje uvjete kako bi njihov život i egzistencija bila daleko kvalitetnija. U ovim danima trajanja štrajka, kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara zaprimio sam nekoliko pisama i dopisa građana Vukovara, kao i onih koji nisu iz Vukovara, upravo zbog problema koji su nastali kao posljedica ovoga štrajka, a što je u konačnici dovelo do nerješavanja njihovih egzistencijalnih pitanja.“, pojašnjava Sabo.

„Naime, od 18 dopisa koje sam zaprimio 15 ih se odnosi na kupovinu kuća na području Vukovara, a 3 na kupnju stana. Od toga, 11 obitelji koji žele kupiti kuću u našem gradu su izvan Vukovara i njihov problem je bio da nisu mogli realizirati kupnju, a u odnosu na ostale procese, nisu mogli prijaviti djecu u školu i vrtić. 7 obitelji je iz Vukovara i to su sve redom mlade obitelji. Osobno sam kontaktirao 17 osoba koje su mi se obratile te im pojasnio kako Grad Vukovar nema nadležnost i ingerenciju nad tom problematikom. Ono što sad mogu poručiti je da se duboko nadam kako će njihovi predmeti na sudovima biti prioritetni i kako će ove obitelji uspjeti riješiti svoje situacije.“, nastavlja Sabo te ističe uvijek kvalitetan rad suda u Vukovaru koji je i u najtežim ratnim uvjetima i povratničkim danima radio sjajan posao.

Nadalje, predsjednik Gradskog vijeća komentirao je aktualnu situaciju na području Slavonije rekavši kako istina koju govori gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ili bilo tko drugi iz Vukovara, a koja je činjenično potkrijepljena, uvijek naiđe na komentare osoba koje po političkom zadatku od strane HDZ-a govore nešto drugo.

„Slavonija u ovom trenutku, osim što je imala problem štrajka, je zbog nevremena kao i afričke svinjske kuge poharana. U kritičnom stanju su obiteljska gospodarstva, ali i svi građani te bih iskoristio priliku i poručio načelnicima i gradonačelnicima da u dogovoru sa županom zahtijevaju od resornog ministarstva i ministra Bačića da dođe u našu županiju i krenu bilježiti kuće koje su za rušenje, a koje za obnovu. Jer, kada nekoj kući ode krov i kada ona kisne tri dana teško je tu kuću obnoviti da ponovno bude statički ispravna i primjerena za život.“, rekao je Sabo.

„Mi Slavonci smo vrijedan narod, ali sistematski od rata i svih drugih nevolja koje proživljavamo ostajemo usamljeni. Bez obzira koliko se pojedini načelnici i saborski zastupnici trudili isticati koliko je Vlada RH uložila u Slavoniju, od tog novca krajnji korisnici i naši građani, Slavonci, Srijemci nemaju vidljivih rezultata. Stoga bih zamolio da u određenim situacijama, vremenskim nepogodama, kaosu koji se događa – mi koji istupamo u javnosti i bavimo se politikom budemo, koliko god je to moguće, jedinstveni i zajedno u jednom stavu koji će biti na korist Slavoncima.“, govori Sabo te nastavno na to zaključno dodaje: „Loš primjer toga je situacija od neki dan kad gradonačelnik Penava u Otoku upozori na određene probleme ljudi koji su se i njemu obratili, odmah se pojavi gradonačelnik Otoka koji pronalazi druge, nekonkretne probleme i nalazi kritike koje su neprimjerene i nisu na korist krajnjim ljudima koji od nas očekuju pomoć.“