U spomen na 12. travnja 1945. godine, molitvom i polaganjem vijenaca odana je počast vukovarskim žrtvama stradalim u II. svjetskom ratu.

U sklopu programa obilježavanja održana je projekcija dokumentarnog filma redatelja i producenta Darka Puharića po scenariju fra Ivice Jagodića „Fra Marko Malović: svećenik – čuvar hrvatskog Podunavlja“, nakon čega je uslijedilo odavanje počasti.

„Povijest Hrvata je vrlo traumatična. Često smo prolazili kroz masovna stradavanja pripadnika našega naroda. Danas se prisjećamo jednog od tih najmračnijih perioda kada je pod krinkom oslobođenja nastupio komunistički teror koji je doveo do smrti mnogobrojnih ljudi s područja grada Vukovara. Procjenjujemo da je njih oko 400 nestalo u dva dana. Zbog tih svih događanja trebamo biti svjesniji 90-ih godina kada smo se riješili totalitarističkih režima i počeli živjeti u slobodnoj demokratskoj državi. Sada imamo priliku izboriti se za istinu i pravdu te graditi društvo za svakog čovjeka koji živi normalne ljudske vrijednosti.“, poručio je ovom prilikom gradonačelnik Ivan Penava.

Molitvu i svetu misu predvodio je mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski u miru.