03. svibnja obilježava se Dan Grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika sv. Filipa i Jakova.

Dan Grada Vukovara posljednje dvije godine je zbog pandemije koronavirusa i specifične epidemiološke situacije obilježilo nešto jednostavnije izdanje, no ove godine program obilježavanja sa sobom donosi puno više aktivnosti i događaja!

Kako je najavio gradonačelnik Ivan Penava, obilježavanje započinje već 27. travnja koncertom tamburaškog orkestra Golden Strings Orchestra te se nastavlja 29. travnja velikim koncertom HKGD „Dunav“.

Sam 03. svibanj, kako to već tradicija nalaže, započeti će simbolično izvedbom Johanna Straussa „Na lijepom plavom Dunavu“ koja će mobilnim razglasom u ranim jutarnjim satima proći ulicama Vukovara. Uslijediti će odavanje počasti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata svim hrvatskim braniteljima Vukovara te će biti služena sveta misa u crkvi sv. Filipa i Jakova koju će predvoditi vlč. Zvonimir Martinović, župnik Župe BDM Kraljice Mučenika.

Ove godine pod nazivom „Mladost i radost Vukovara“ u naš grad se vraća Cvjetni korzo u kojemu će sudjelovati gotovo 600 djece vukovarskih vrtića, Mažoretkinje grada Vukovara te Gradski puhački orkestar Vukovar.

Za najmlađe će cijeli dan biti na raspolaganju igraonica na otvorenom – Pagoland, ove godine na novoj lokaciji – uz parking hotela Dunav, a moći će uživati i u mađioničarskim trikovima.

Dan će se privesti kraju s programom „Volim lokalno“ – glazbenim programom kulturno-umjetničkih društava Vukovara te koncertom TS Bećarski inat koji će započeti u 21 sat na Trgu Republike Hrvatske.

03., 04. i 05. svibanj obilježiti će i sportske aktivnosti vukovarskih osnovnih škola i dječjih vrtića.

Nakon proslave Dana Grada Vukovara, od 06. do 08. svibnja u Vukovar stiže 4. po redu festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ, koje će u 3 dana u naš grad donijeti pregršt sadržaja, a koji ove godine ima i međunarodni karakter jer mu je država partner Izrael.

U samom središtu grada biti će predstavljena tradicija i običaji iz cijele Lijepe naše te će biti održan koncert Klape Iskon u petak 06. svibnja i Opće opasnosti u subotu 07. svibnja.

Za istaknuti je kako će Grad Vukovar zajedno s Turističkom zajednicom grada Vukovara prigodno obilježiti i Međunarodni praznik rada Prvosvibanjskim izletom u Adici gdje će biti podijeljeno 1500 porcija graha.

Naposljetku, za zaključiti je kako će sljedećih dana Vukovar biti središte brojnih događanja, susret kulture, tradicije i običaja iz cijele Hrvatske, odnosno – Hrvatska u malom te vjerujemo kako će građani i posjetitelji Vukovara uživati u svemu što je pripremljeno za obilježavanje Dana grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika!