Zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac nazočio je u Palači Srijem prijemu vojvotkinje od Yorka, Sarah Ferguson koja je Vukovar posjetila u sklopu svog posjeta Republici Hrvatskoj.

Na kratkom sastanku vojvotkinja Ferguson upoznala je prisutne sa svojim dosadašnjim humanitarnim radom te podijelila svoju viziju nastavka takvog djelovanja na području Vukovara i Vukovarsko -srijemske županije – posebice kada je riječ o djeci, izbjeglicama iz Ukrajine.

Kao glavna ambasadorica Montessori grupe, vojvotkinja Ferguson je u Hrvatskoj kako bi podržala njihov rad, s naglaskom na pitanje integracije ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj te otvorila nove načine suradnje za podršku djeci diljem svijeta. Kako bi se Montessorijev pristup približio svakom djetetu, ova je organizacija prihvatila izazov i osigurala preduvjete da on pronađe svoje mjesto izvan tradicionalnih Montessori učionica. Najbolja potvrda tih nastojanja došla je kroz angažman na Banovini gdje Montessori osigurava obrazovanje i podršku učiteljima i drugim pojedincima koji se brinu o djeci, i to u kontejnerima za privremeni smještaj. Iako je Montessori poznat kao globalni lider u podršci kvalitetnom obrazovanju, upravo misija osmišljavanja programa s ciljem pružanja potpore ukrajinskim majkama i djeci kroz organizaciju inkluzivnih vrtića jedan je od glavnih razloga zbog kojih je uspostavljena suradnja s vojvotkinjom od Yorka. Zajednička je vizija razviti model koji će ukrajinskim majkama omogućiti da nađu posao i počnu obnavljati svoje živote u novoj zemlji, znajući istovremeno da njihova djeca imaju osiguran adekvatnu dnevnu skrb i obrazovanje.

Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac ovim je putem vojvotkinju od Yorka upoznao s aktivnostima koje Grad Vukovar poduzima po pitanju ukrajinskih izbjeglica od početka rata te je istaknuo kako je i prije nemilih događaja u Ukrajini, Grad Vukovar s predstavnicima ukrajinske zajednice u našem gradu imao suradnju na iznimno visokoj razini.

 

FOTO: Vukovarsko-srijemska županija