U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara danas se upriličio susret gradonačelnika grada Vukovara Ivana Penave s gradonačelnikom njemačkog grada Vache Martinom Müllerom, zamjenicom gradonačelnika i predsjednicom Udruge Caritas Danielom Tischendorf te predstavnicima grada Vache koji posljednjih dana borave u Vukovaru.

Naime, nakon rata, Udruga Caritas iz njemačkog grada Vacha prvi je puta bila u Vukovaru kako bi pružila pomoć. Solidarnost je urodila partnerstvom i prijateljstvom pa se tako ovaj projekt zajedno s Franjevačkim samostanom i samostanima i crkvama s područja grada Vache provodi već dvadesetak godina.

Grad Vukovar, zajedno s njemačkim gradom Vacha još od 2014. godine provodi i poseban projekt suradnje kojemu je cilj da mladi iz Hrvatske i Njemačke kroz zajedničko druženje upoznaju druge kulture i zemlje, sruše predrasude i stvore nova, trajna poznanstva. Ove godine mladi Vukovarci su 14 dana proveli u Njemačkoj, a prethodne su mladi iz Njemačke boravili u Vukovaru.

„Ova lijepa priča krenula je davno, a kao Grad Vukovar smo prije gotovo 10 godina stupili u kontakt s gradom Vacha s namjerom jačanja prijateljstva i suradnje. Od tada, djeca u značajnom broju izmjenjuju posjete. Posjeti Vukovaru, ali i Vachi su u organizaciji crkve i gradova te uz uživanje djeca nerijetko rade na projektima za opće i javno dobro poput čišćenja okoliša, bojanja klupa i slično. Želimo da ova suradnja traje što duže te da naši gosti s lijepim uspomenama napuštaju naš kraj.“, dao je zaključiti gradonačelnik Penava te iskoristio priliku i zahvalio predstavnicima Vache na dugogodišnjoj suradnji.

Gradonačelnik Vache Martin Müller zahvalio je Gradu Vukovaru na susretljivosti. Ovom prilikom nije izostavio istaknuti oduševljenje Vukovarom i načinom te brzinom na koji se on mijenja u vizualnom pogledu.