Gradonačelnik Ivan Penava, pročelnica Ureda gradonačelnika Ivana Mujkić te pročelnik UO za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić održali su sastanak s delegacijom kosovskog grada Skënderaja i predstavnicima Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj.

Sastanku su nazočili Sami Lushtaku, zamjenik gradonačelnika Skënderaja, Jetullah Geci, direktor za memorijalne centre, Ferid Berisha, savjetnik gradonačelnika za infrastrukturu, Ganimete Musliu, zastupnica u kosovskom parlamentu, Esad Čollaku, predsjednik Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj i predsjednik Udruge Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu, Xhevahir Geci i Alban Berisha, suradnici grada Skënderaja, Tom Kačinari, predsjednik Zajednice udruge Dragovoljaca Domovinskog rata, Gani Zahiti, predsjednik Udruge Albanaca Osječko-Baranjske županije te Klaudija Boras, dijete poginulog i nestalog branitelja Vukovara, pripadnika albanske nacionalne manjine.

Na sastanku su razmijenjena iskustva po pitanju razvoja i obnove gradova nakon ratnih stradanja s obzirom na činjenicu kako Vukovar i Skënderaj dijele sličnu sudbinu teških ratnih razaranja. Također, bilo je riječi o mogućnostima buduće suradnje na području kulture, sporta i gospodarstva kao i na zajedničkim projektima iz EU fondova.

„Iznimna mi je čast bila danas se susresti s predstavnicima kosovskog grada Skënderaja i Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj koja je ujedno i most koji spaja dva grada, koji će nadam se, postati prijatelji. Na sastanku smo se dotakli vremena Domovinskog rata jer naša dva grada povezuju teške sudbine. Danas i Vukovar i Skënderaj i dalje traže svoje nestale, a s druge strane, kroz ovakve veze i prijateljstva otvaraju vrata budućnosti. Pripadnici albanske nacionalne manjine dali su doprinos obrani Vukovara i njegove okolice. Tada je 6 Albanaca stradalo u Vukovaru, 11 u Bogdanovcima, a njih 26 i danas se vode kao nestali. Stoga, upravo kroz ovakve susrete važno je čuvati sjećanje na hrabrost pripadnika albanskog naroda te jačati vezu i prijateljstvo između dva naroda. Nadam se kako će Vukovar i Skënderaj uspostaviti suradnju te da će njegovim stanovnicima Grad Vukovar biti dostojan prijatelj.“, dao je zaključiti gradonačelnik Ivan Penava.

Sami Lushtaku, zamjenik gradonačelnika Skënderaja zahvalio je Gradu Vukovaru i gradonačelniku Penavi na konstruktivnom razgovoru  te istaknuo kako je sudbina Vukovara i Skënderaja identična. „Želimo raditi na razvoju kulture i ekonomije te nam je cilj uspostaviti prijateljstvo i imati slične politike, s naglaskom na razvoj gospodarstva.“, rekao je Lushtaku te dodao kako su Albanci dali veliki doprinos u stvaranju Republike Hrvatske koja danas daje puno za svoje nacionalne manjine i kao takva može biti primjer drugim državama.

1991. godine preko 3000 Albanaca branilo je Hrvatsku u Domovinskom ratu, a oko 200 pripadnika albanske nacionalne manjine dalo je svoj doprinos i obol obrani Vukovara i njegove okolice.

Delegacije su nakon sastanka odale počast polaganjem vijenca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te su posjetile Vukovarski vodotoranj.