Dio programa Dana Grada Vukovara je i premijera dokumentarnog filma „Križ slobode – od Kanfanara do Vukovara“ redatelja Vukovarca Milana Pauna, a koji se održava u organizaciji Ogranka Matice Hrvatske Vukovar.

U povodu 25 godina od postavljanja križa koji je javnosti poznat i kao Križ na ušću Vuke u Dunav u Vukovaru, a uoči premijere filma, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u svome uredu primio je kipare i autore spomen-obilježja Šimu Vidulina i Marčela Stračića, admirala Antu Budimira koji je organizator postavljanja križa, Filipa Kunca idejnog začetnika, kao i redatelja filma Milana Pauna sa suradnicima na filmu te Nikolu Tarle producenta filma i Lidiju Miletić, predsjednicu Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru.

"Film o križu koji se nalazi na ušću Vuke u Dunav, a koji šalje poruku o žrtvi i slobodi, zasigurno će puno doprinijeti našoj kulturi sjećanja, a i sam sam danas saznao neke nove informacije o njemu. Ovo je jedna pozitivna priča o zajedništvu. Križ je vrlo reprezentativan i nalazi se na značajnom mjestu s kojeg šalje jasne poruke svima na obali, ali i onima koji se nalaze na Dunavu.  Zahvaljujem se svima koji su na bilo koji način doprinijeli izradi i postavljanju križa, zaista jednog od najpoznatijih simbola našega grada.", rekao je ovom prilikom gradonačelnik Penava.

Križ na ušću Vuke u Dunav podignut je u čast i spomen svima onima koji su svoj život dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a postavljen je 1998. godine.