U Vukovaru posljednjih godina gradski dječji vrtići bilježe stalni i kontinuirani porast upisane djece, a trend se nastavlja i u novoj pedagoškoj godini. 

U pedagoškoj godini 2022./2023. u Dječji vrtić Vukovar I i II upisano je ukupno 217 djece (160 upisane djece u DV Vukovar I i 57 u DV Vukovar II), što je u usporedbi s prethodnom pedagoškom godinom 35 djece više. 

Dječji vrtić Vukovar I i II ukupno pohađa 842 djeteta, a u usporedbi s prošlom godinom to je 39 djeteta više. Dječji vrtić Vukovar I broji 30 odgojnih skupina te 638 djece, a Dječji vrtić Vukovar II 10 odgojnih skupina i 204 djece.

Povodom nove pedagoške godine vukovarske vrtićarce Dječjeg vrtića Vukovar I posjetio je gradonačelnik Ivan Penava zaželjevši njima, ali i svim djelatnicima vrtića uspješnu pedagošku godinu.

„Već nekoliko godina zadovoljni smo jer iz naših vrtića donosimo izvrsne vijesti, a to je povećanje broja upisane djece, što u konačnici rezultira i porastom odgojnih skupina. U objektu smo u kojemu je upravo završena energetska obnova, što je samo još jedan od projekata usmjeren na poboljšanje kvalitete života naših najmlađih. Činjenice su to koje opravdavaju rezultate istraživanja da je Grad Vukovar treći u Hrvatskoj po izdvajanjima za djecu i mlade.“, dao je zaključiti gradonačelnik Penava.

Ovom prilikom pročelnik UO za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić dao je istaknuti kako Grad Vukovar na godišnjoj razini za sufinanciranje rada dječjih vrtića na području Vukovara izdvaja preko 12 milijuna kuna.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar I Mirjana Kulić navodi kako od ukupno 30 odgojnih skupina DV Vukovar I broji 9 jasličkih. „638 djece pohađa Dječji vrtić Vukovar I, a ove godine je izvršeno 160 upisa s čime smo jako zadovoljni.“, pojasnila je ravnateljica Kulić.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar II Marina Latinović ističe kako Dječji vrtić Vukovar II pohađa ukupno 240 djece, a ove godine upisano je njih 57. „I ove godine bilježimo porast upisane djece. Imamo 10 odgojnih skupina na dvije lokacije te nastavljamo naš marljivi rad.“, rekla je ravnateljica Latinović te zahvalila Gradu Vukovaru na podršci i suradnji koju pruža dječjim vrtićima.

Za istaknuti je kako je na centralnom objektu Dječjeg vrtića Vukovar I završena energetska obnova na način da je vanjska drvena stolarija zamijenjena novom PVC/aluminijskom stolarijom. Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi 621.559,12 kuna, a projekt je sufinanciran u iznosu od 300.000,00 kuna uspješnom prijavom na Program održivog razvoja lokalne zajednice kojeg provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Također, projekt je sufinanciran u iznosu od 225.000,00 kuna uspješnom prijavom na Program podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u 2021. godini kojeg provodi Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Provedbom navedenog projekta u značajnoj mjeri poboljšali su se uvjeti boravka korisnika vrtića te se smanjila potrošnja toplinske energije.

Podsjetimo i kako je Grad Vukovar po visini izdvajanja sredstava za obitelj i djecu svrstan među 10 hrvatskih gradova i to na visoko 3. mjesto, a čemu svjedoče brojne mjere koje kontinuirano provodi, a koje su usmjerene na demografiju, socijalne komponente, obitelj i mlade.