Konferenciju za novinare s osvrtom na popis stanovništva održao je predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika grada Vukovara Tomislav Josić i Pilip Karaula, koji je do 2005. godine bio predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara.

Karaula se na samom početku osvrnu na medijske natpise o padu postotka pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru. „ Mnogi ne znaju što se sve događalo s popisima stanovništva, birača i drugim dostupnim dokumentima iz kojih se mogao iščitati pravi broj stanovnika. Kako je popis tajan i teško ga je demantirati pokušali smo prikupljati i druge popise i dokumente te ih uspoređivati., pojašnjava te dodaje kako je 2001. godine prema popisu stanovništva u Vukovaru bilo 31.500 osoba, na popisu birača je bilo 33.000 osoba, a policijska je evidencija imala popis od 46.000 osoba, što jasno pokazuje kako popisi nisu točni.

Naglasio je i kako su nakon popisa 2011. dobivali brojne dojave te brojne dokaze da popis stanovništva nije točan, ali kako vladajući za to nisu imali sluha. „Imali smo saznanja kako se popisne liste nose preko granice Republike Hrvatske,  ljude se popisuju na tržnici, a u jednoj kući jedna osoba upiše 15-ak drugih“, rekao je Karaula. Ova teza potkrepljuje se argumentima kako svake školske godine u osnovnu školu nije upisano 100, 200, 250 djeca koja su trebala te godine pohađati osnovnu školu u Vukovaru te se time došlo do podatka kako stvarnih učenika koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i pismu ima oko 20%, što je velika razlika u odnosu na 34% koje pokazuje popis stanovništva. Također, uspoređivani su i režijski troškovi, a brojne adrese na kojima su osobe upisane ne postoje nego su livade, razrušene kuće, s nepostojećim kućnim brojevima.

Predsjednik Savjeta za branitelje Tomislav Josić podsjetio je kako je 2011. godine u Vukovaru bilo 28.000 stanovnika, 32.000 birača i 40.000 prijavljenih osoba u policiji od kojih je čak 32 bilo starijih od 100 godina i to nikome nije bilo čudno. „Ljudi su godinama dizali mirovine za one koji su odavno preminuli i to ponovno nikoga nije zanimalo. Pokušavali smo to dokazati, prosvjedovali smo, bili optuženi i osuđeni, Darko Pajičić je preminuo od ozljeda“, rekao je Josić te zaključio kako Vukovarce zanima samo istiniti podatak koliko ih živi u gradu, kakav god on bio. „Trebamo razvijati toleranciju i mir na istini“, poručio je Josić upitavši hoće li netko odgovarati za lažiranje dosadašnjih popisa stanovništva te rekao kako pripadnici srpske nacionalne manjine, kojih po najnovijem popisu stanovništva ima ispod 30% nisu nigdje nestali, nego ih toliko u Vukovaru nakon mirne reintegracije nikada nije ni bilo.