Dan je braniteljica Domovinskoga rata Republike Hrvatske koji se ove godine obilježava u Vukovaru.

Na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast poginulima za domovinu, a vijence su položila izaslanstva Udruge Braniteljice Domovinskoga rata RH, Hrvatskoga sabora, Vlade RH, Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatske zajednice županija te delegacija Grada Vukovara, predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić.

Nakon polaganja vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata pored dvorane za ispraćaj položen je kamen temeljac kojim započinje izgradnja kapelice Krista Kralja Mučenika. Kamen je položio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Blagoslovio ga je i molitvu predvodio  fra Ivica Jagodić, župnik župe sv.Filipa i Jakova u Vukovaru u svojstvu izaslanika mons.Đure Hranića, nadbiskupa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Nakon svete mise koja je služena u crkvi sv.Filipa i Jakova, braniteljice su razvile hrvatski stijeg dugačak 40 metara i u mimohodu prošle središtem grada. U Hrvatskome domu Vukovar održana je svečana akademija, a nakon toga u dvorcu Eltz je upriličeno i zajedničko fotografiranje svih sudionica susreta te druženje.

"S nama je danas u Vukovaru preko 400 braniteljica iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nakon pandemije ponovno smo zajedno na Danu braniteljica Domovinskoga rata. Ovaj je susret i poruka našim mladim generacijama koje su budućnost Hrvatske za koju smo se borili. Na nama starijima je da prenosimo istinu o Domovinskom ratu jer ako je ne budemo prenosili bit će zaboravljena.", poruka je predsjednice Udruge Braniteljice Domovinskog rata RH Svjetlane Dželalije Kovačić.

U Domovinskom ratu sudjelovalo je više od 23 tisuće braniteljica što čini oko pet posto ukupnoga broja braniteljske populacije. Poginule su 183 braniteljice, a 33 se vode nestalima.